Hallandsposten

Hovet i pengakris – vill ha mer stöd

Kungliga slott har slagit igen och parkernas skötsel är eftersatt. Hovet gör miljonförl­uster sedan turisterna försvunnit i spåren av coronakris­en. Nu hoppas hovet att staten tar över ansvaret för finansieri­ngen av de elva kungliga slotten.

- Alice Nordevik/tt

Kungliga slottet i Gamla stan i Stockholm står spökligt öde. Staffan Larsson, chef för Ståthållar­ämbetet vid hovet, beskriver det som surrealist­iskt att vandra genom de tomma våningarna.

– I vanliga fall är det långa köer av besökare i nästan varje rum. Nu är det kanske hundra personer på ett helt dygn som besöker oss. Det är stor skillnad.

När coronapand­emin rasade som värst i slutet på mars stängdes samtliga av de elva kungliga slotten för besökare. När stormen sedan mojnat något, i juli, fanns det bara resurser kvar att öppna fyra av dem. För till skillnad från Hovstaten, som finansiera­r kungens uppgift som statschef, så är Slottsstat­en, som sköter de kungliga slotten och parkerna, inte helt statligt finansiera­d.

Slottsstat­en är till 80 procent beroende av intäkter, och därmed av turister. För att gå runt behövs intäkter på 105 miljoner kronor om året, men i år räknar man bara med att få in 28 miljoner.

– Hittills i år har vi haft 167 000 besökare i slotten. Ett normalt år så borde vi ha haft omkring 1,5 miljon vid den här tiden, säger Staffan Larsson.

– Vi behöver intäkterna för att kunna ha anställda lokalvårda­re, slottsvakt­er, visningspe­rsonal, människor som sköter om våra parker och trädgårdar och personal som vårdar lösöret.

Genom nedskärnin­gar, anställnin­gsstopp och omplacerin­g av personal lyckades Slottsstat­en spara in drygt 30 miljoner kronor.

I höständrin­gsbudgeten föreslogs Slottsstat­en få 40 miljoner kronor i extra anslag.

– Det här är ju inte konungens eller organisati­onens kulturarv, det är statligt ägda byggnader och parker. Det är inte rimligt att det är amerikansk­a, tyska och kinesiska turister som ska betala för det.

I stället borde även Slottsstat­en skattefina­nsieras i högre grad, menar Staffan Larsson. Men det, tillägger han, är en fråga för riksdagen och regeringen att ta ställning till.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Coronakris­en medförde stora ekonomiska problem för Slottsstat­en, som sköter de kungliga slotten och parkerna. Nu vill ståthållar­en Staffan Larsson se mer statlig finansieri­ng.
Bild: Henrik Montgomery Coronakris­en medförde stora ekonomiska problem för Slottsstat­en, som sköter de kungliga slotten och parkerna. Nu vill ståthållar­en Staffan Larsson se mer statlig finansieri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden