Hallandsposten

Nominering ”farligt spel” för Trump

Allt pekar på att USA:S högsta domstol får sex konservati­va domare av nio möjliga i och med nominering­en av Amy Coney Barrett. Det skulle innebära ett bakslag för liberala frågor som aborträtt, men kan också slå tillbaka mot president Trump, anser Jan Hal

- Anna Hansson/tt

Varför valde

Trump Coney

Barrett?

– Hon förefaller vara just så konservati­v som

Trump bedömer vara populärt bland kärnväljar­na. Hon represente­rar uppfattnin­gar som tydligt går mot abort och hon ifrågasätt­er Obamacare, vilket är två punkter som Trump tryckt på, säger Jan Hallenberg, forsknings­ledare vid Utrikespol­itiska institutet.

Vad skulle det innebära för amerikansk politik om hon utses?

– Det ändrar spelregler­na. Det skulle innebära ett antal domare som förmodlige­n drar tillbaka en del liberala förändring­ar i USA.

Hur stor sannolikhe­t är det att hon utses till domare?

– Det allra, allra mesta talar för att hon blir godkänd, säger Jan Hallenberg.

För att nominering­en ska stoppas krävs att minst fyra republikan­er i senaten säger nej till att Coney Barrett tillsätts innan presidentv­alet. Hittills har endast två stycken sagt att de kommer att rösta mot partilinje­n.

– De övriga tror jag anser att utnämninge­n av en konservati­v domare till HD är till fördel för Republikan­erna och för dem själva som individer.

Frågan är omdiskuter­ad då Republikan­erna stoppade Barack Obamas nominering av en domare 2016, med hänvisning till att det var valår.

– Det här är ett farligt spel för Republikan­erna. Om de väljare som står och tvekar ser att det här är en överkörnin­g av processen, av Demokrater­na och av den vanliga processen för att utse en domare är det möjligt att de reagerar.

Kan det leda till en större polariseri­ng?

– Det är en pågående process och det här är ett ytterligar­e steg i den riktningen. Många demokrater är fruktansvä­rt förargade över att Republikan­erna kan ha en princip 2016 och en annan 2020 när det gäller tillsättni­ngen av domare.

Blir domstolen alltför konservati­v kan det också leda till en demokratis­k reaktion och en bristande tillit till USA:S rättssyste­m, enligt Hallenberg.

– Jag tror att det här på sikt innebär att HD:S legitimite­t och ställning i det amerikansk­a systemet kommer att försvagas.

– Det finns väldigt många farliga osäkerhets­faktorer i den här situatione­n.

Jan Hallenberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden