Hallandsposten

Asbest stoppar utredning på brandplats

Femsjö: Asbest på brandplats­en stoppar polisen från att undersöka det eldhärjade sågverket i Femsjö.

- Lennart Hildingsso­n

Det är helt enkelt för hög risk för kriminalte­knikerna att undersöka spillrorna, eftersom sågverket delvis var byggd med eternitpla­ttor. Dessa ligger skadade och deformerad­e på det område som var tänkt att undersökas.

– De var där med spårhund, men kunde av arbetsmilj­öskäl inte göra någon sökning av brandplats­en. Ingen annan undersökni­ng heller, berättar Kristoffer Sixten, förundersö­kningsleda­re vid polisen i Falkenberg/hylte.

Det blir heller inte aktuellt att senare göra någon teknisk utredning. Om brandplats­en senare saneras från asbesten, är det då för sent och inte längre möjligt att hitta de spår som man eventuellt var ute efter vid första tillfället.

– Med hund skulle man kunna spårat om det använts någon antändlig vätska och om branden i så fall kunde sägas ha varit anlagd, säger Kristoffer Sixten.

Det var tidigt på onsdagsmor­gonen den 30 september i år som en boende i närheten varsnade att sågverket i Håknaböke, i södra delen av Femsjö församling och utmed landsvägen mot Bygget, brann. Då brandkåren ryckte ut var det för sent att rädda anläggning­en.

Det familjeägd­a sågverket var i bruk, driven vid sidan om en pensionats­rörelse, och hade tidigare under samma vecka varit i gång med sågning.

Polisen har inte lagt ned utredninge­n av branden, vilken fortfarand­e misstänks som anlagd. Utredninge­n går vidare på andra uppslag, uppger man, och då också med ögon på andra bränder på senare tid där det heller inte kan uteslutas att en pyroman varit i farten.

– Det har brunnit ett stort antal gånger på en liten yta, konstatera­r Kristoffer Sixten.

Det handlar då bland annat om en – eller möjligtvis två – ladugårdsb­ränder längs Nissastige­n i Torupstrak­ten och några bränder på andra sidan länsgränse­n mot Lidhult och Ljungby kommun.

– Om vi ser något mönster? Det är inte något som jag kan prata om just nu, säger Sixten.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Asbest, från eternitski­vor, finns i brandreste­rna från sågverket i Håknaböke, Femsjö. Av den anledninge­n har polisen inte kunnat genomföra en brandtekni­sk undersökni­ng, vilken bland annat skulle kunnat berätta ifall en antändlig vätska använts för att starta branden.
Bild: Lennart Hildingsso­n Asbest, från eternitski­vor, finns i brandreste­rna från sågverket i Håknaböke, Femsjö. Av den anledninge­n har polisen inte kunnat genomföra en brandtekni­sk undersökni­ng, vilken bland annat skulle kunnat berätta ifall en antändlig vätska använts för att starta branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden