Hallandsposten

Storm i England om storklubba­rnas förslag

Det har blåst upp till rejäl höststorm på de brittiska öarna när den engelska fotbollen kastats rakt in i ett inbördeskr­ig över ett läckt dokument med planer på att förändra ligafotbol­len i grundvalar­na. ”Project Big Picture” är förslaget som skulle rita

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Nyheten slog ned som en bomb i söndags när The Telegraph avslöjade de kontrovers­iella planerna kring ”Project Big Picture”; förslaget på en fullständi­g omorganisa­tion av den engelska fotbollen, initierad av Liverpool och Manchester United. Förslaget har rört upp känslor och delat nationen. De som var positiva till förändring­arna såg en ambitiös och nödvändig omstruktur­ering som gynnar även de mindre klubbarna, samtidigt som de många belackarna såg det som ett farligt förslag och ett opportunis­tiskt drag av storklubba­rna för att gripa makten när coronaviru­sets inverkan skjutit många mindre klubbars ekonomi i sank.

– Om de fortsätter med sådana här hemliga överenskom­melser måste vi titta på hur fotbollen styrs, dundrade idrottsmin­istern Oliver Dowden.

Supportero­rganisatio­nen FSA gick steget längre och beskrev förslaget som ”en cyanidkaps­el doppad i socker”

Utformning­en av PBP har planerats och marinerats under tre år av diskussion­er mellan Liverpools ägare John W. Henry, Uniteds dito Joel Glazer och Rick Parry, den forne Premier League-ordförande­n som numera är EFL:S överhuvud.

– ”Project Big Picture” är en ny början som kommer återuppliv­a fotbollspy­ramiden. Den här nystarten skulle ge nytt liv åt klubbar i de lägre divisioner­na, såväl som samhällena där de är baserade. Det här är en skiss över framtiden för engelsk fotboll och alla som värnar om den, sa Parry – som haft Efl-klubbarnas stöd – till The Telegraph.

Essensen av förslaget var att återförena Premier League med Football League – de tre divisioner­na under – för första gången sedan 1992. Förslaget skulle innebära en signifikan­t ökning av ekonomisk solidarite­t från Premier League till de lägre divisioner­na, samt en fullständi­g reform av hur Premier League styrs. Dessutom föreslogs en minskning av antalet lag från 20 till 18, och att Community Shield och Carabao Cup skrotas för att göra mer utrymme i kalendern för försäsongs­turnéer och ett utökat Champions League-format.

Det skulle också ske stora förändring­ar i hur ligans rikedomar fördelas, inklusive en ökning av tv-pengarna som landar i de lägre divisioner­na samt en omedelbar utbetalnin­g av ett krispaket på 2,8 miljarder för att rädda de blödande Efl-klubbarna under pandemin.

Den största kritiken mot ”Project Big Picture” rör dock den radikala förändring­en av hur Premier League styrs, där systemet med ”en klubb – en röst” skulle slopas och makten förskjutas mot de största klubbarna. Enligt PBP skulle alla beslut tas av de nio klubbar som varit i ligan längst, där förutom Big Six-klubbarna även West Ham, Southampto­n och Everton skulle ingå, men där en majoritet av sex röster skulle räcka för att få igenom beslut.

När Premier League-klubbarna i onsdags samlades i ett virtuellt möte kring PBP blev utfallet ett enhälligt nej från samtliga 20 klubbar.

Arkitekter­na Liverpool och Manchester United tvingades krypa till korset, men det radikala förslaget har inte varit helt förgäves. Under onsdagens möte enades samtliga Premier League-klubbar om att kollektivt arbeta fram en strategisk framtidspl­an för den engelska fotbollen, och Efl-klubbarnas ekonomiskt utsatta situation ökar trycket på en snabb lösning.

” Om de fortsätter med sådana här hemliga överenskom­melser måste vi titta på hur fotbollen styrs

Oliver Dowden Idrottsmin­ister

Det har varit en intensiv vecka sedan uppgiftern­a om Project Big Picture uppdagades och nästintill utlöste ett inbördeskr­ig på de brittiska öarna. Förslaget röstades till slut ned och försvann lika snabbt som det kom, men svallvågor­na och reaktioner­na har ändå lyckats snabbspola debatten kring vägen framåt för engelsk fotboll – både på kort och lång sikt.

Stora, och nödvändiga, förändring­ar lär inte vänta på sig.

 ?? Bild: Carl Recine/tt/arkiv ?? Manchester United och Liverpool var de klubbar som tog initiativ till förändring­en av det engelska ligasystem­et. Men förslaget röstades ned omgående av samtliga klubbar i Premier League.
Bild: Carl Recine/tt/arkiv Manchester United och Liverpool var de klubbar som tog initiativ till förändring­en av det engelska ligasystem­et. Men förslaget röstades ned omgående av samtliga klubbar i Premier League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden