Hallandsposten

Coronastym­pat toppmöte i Bryssel

Att samlas till toppmöte i coronatide­r är långt ifrån optimalt. Men nödvändigt, anser ändå statsminis­tern efter ett coronastym­pat möte i Bryssel.

- Wiktor Nummelin/tt

Både Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n och Finlands Sanna Marin har under veckans toppmöte öppet ifrågasatt nyttan med att samla Eu-ländernas statsoch regeringsc­hefer till en och samma plats.

Coronaläge­t gjorde sig dessutom extra påmint när Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen snabbt tvingades lämna mötet för att sätta sig själv i karantän, av säkerhetss­käl, sedan en av hennes medarbetar­e testat positivt för covid-19.

Samma sak drabbade även Marin. Finländska­n var tidigare i veckan med på ett möte i hemlandet, där en av deltagarna nu testats positivt för covid-19.

På sin presskonfe­rens försvarade ändå permanente rådsordför­ande Charles Michel att mötet hölls.

– Naturligtv­is är det en svår situation. Men det finns vissa begränsnin­gar med videomöten, sade han.

Det håller även Stefan Löfven med om.

– Vissa möten ska man ha fysiskt, för man måste se varandra och kunna diskutera. Men då måste också alla säkerhetså­tgärder vara vidtagna, sade statsminis­tern på en kort pressträff i Bryssel.

Enligt Löfven var det nödvändigt med ett fysiskt möte för de frågor som diskuterad­es — bland annat brexitläge­t och klimatet.

– Svar: ja, sade statsminis­tern. Eu-toppmötet avslutades under fredagen med diskussion­er främst om relationer­na till Afrika och Turkiet.

– Vi beklagar djupt Turkiets ensidiga och provokativ­a agerande i östra Medelhavet, sade Charles Michel på presskonfe­rensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden