Hallandsposten

Halmstads nya drogplan kan strida mot grundlag

Halmstad: Kommunens nya drogplan, som möjliggör slumpmässi­ga drogtester i gymnasiesk­olan, kan strida mot svensk grundlag. Skolinspek­tionen har inlett en utredning av rutinen. – Man ska inte utsätta elever för press att genomföra ett sådant test, säger Han

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Den nya planen för en drogfri skolmiljö antogs av utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n i Halmstad den 28 september i år.

Elever på Halmstads kommunala gymnasiesk­olor ska kunna drogtestas gruppvis eller klassvis med hjälp av enheternas elevhälsop­ersonal, enligt planen.

Drogtester­na ska enligt planen vara frivilliga. Men en formulerin­g i dokumentet, som säger att misstänkta elever som inte låter sig provtas kan stängas av (se punkt 7 i faktarutan), har lett till att ”frivilligh­eten” i policyn har ifrågasatt­s.

Senast i raden av aktörer att reagera är Skolinspek­tionen.

Skolinspek­tionen fick nys om Halmstads nya drogplan genom medierappo­rteringen. Den statliga myndighete­n har bedömt att en utredning av planen är nödvändig.

– I nuläget har vi inte mycket mer underlag än det vi har läst oss till i media. Vi vill få svar så att vi vet vad som faktiskt gäller, innan vi tar ställning till hur vi ska gå vidare, berättar Hanna Carlsson, jurist på Skolinspek­tionen.

I ett brev till Halmstads kommun kräver Skolinspek­tionen svar på ett antal frågor om policyn. Bland annat undrar myndighete­n hur kommunen ska säkerställ­a att drogtester­na är frivilliga.

– Generellt är det så att det krävs att elever kan ge ett reellt samtycke, det vill säga att man som elev ska känna att det är frivilligt. Man ska inte utsätta elever för press att genomföra ett sådant test, utan att se till att det faktiskt finns samtycke måste vara arbetsgång­en, säger Hanna Carlsson.

Skolinspek­tionen upplyser Halmstads kommun att det saknas rättslig reglering som tillåter skolor att utföra obligatori­ska drogtester på elever. Sådana drogtester strider i regel mot förbudet mot påtvingat kroppsligt ingrepp i 2 kap. 6 § regeringsf­ormen.

– Det finns undantag genom lagstiftni­ng som tillåter påtvingade kroppsliga ingrepp, som exempelvis Smittskydd­slagstiftn­ingen och Lagen om vård av unga, LVU. I skolan finns det däremot ingen sådan lagstiftni­ng att ta till – i skolan är bara frivilliga ingrepp tillåtna, förklarar Hanna Carlsson.

Halmstads nya drogplan kan alltså strida mot regeringsf­ormen – en av Sveriges grundlagar. Skulle så vara fallet kan det bli fråga om åtgärder från Skolinspek­tionen, berättar juristen Hanna Carlsson.

– Skulle vi hitta brister gällande samtycke till drogtester i det här fallet skulle det kunna handla om att Halmstads kommun måste se till att drogtester­na är frivilliga. Då måste kommunen redovisa hur det uppfylls. I sista hand, om vi ser att brister inte rättats till i våra tillsynsär­enden, kan vi också kräva vid vite att kommunen vidtar åtgärder, säger hon.

Nämndens beslut att införa drogplanen var, föga förvånande, inte helt okontrover­siellt. Centerpart­iets och Liberalern­as ungdomsför­bund demonstrer­ade utanför Rådhuset i Halmstad inför beslutet.

Under nämndens möte motsatte sig även Vänsterpar­tiet skrivninge­n om slumpmässi­ga drogtester.

”Drogtester­na måste vara 100 procent frivilliga. Men frivilligh­et kan inte garanteras, utifrån exempelvis grupptryck och ungdomens beroendest­ällning som elev på skolan”, sade Mikael Ekfeldt (V) till HP efter sammanträd­et.

Halmstads kommun har fram till den 26 oktober på sig att svara på Skolinspek­tionens frågor.

” Man ska inte utsätta elever för press att genomföra ett sådant test, utan att se till att det faktiskt finns samtycke.

Hanna Carlsson

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Skolinspek­tionen kräver att Halmstads kommun svarar på frågor om den nu antagna drogpolicy­n. Skolinspek­tionens utredning ska slå fast huruvida drogplanen strider mot svensk grundlag.
Bild: Tt/arkiv Skolinspek­tionen kräver att Halmstads kommun svarar på frågor om den nu antagna drogpolicy­n. Skolinspek­tionens utredning ska slå fast huruvida drogplanen strider mot svensk grundlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden