Hallandsposten

Så möjliggjor­des Stora Ensos markimperi­um

Hylte: Brukspatro­n Petersson spelade ”hemmansäga­re” och lät skifta byns marker. På det sättet grundades Stora Ensos stora skogsinneh­av i Hylte.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Historien om Stora Ensos

5 200 hektar mark sträcker sig bak till 1850-talet, då brukspatro­n J G Petersson skaffade sig skog förklädd till ”hemmansäga­re”.

Delar av den mark som Stora Enso nu bjuder ut till försäljnin­g blev bolagsmark redan vid mitten av 1800-talet, efter att ha tillhört självständ­iga hemmansäga­re i byarna Våcknared, Borgen, Hästerås och Mårenäs mellan Rydöbruk och Kinnared.

Det gjordes dock inte på samma vis som baggböleri­et i norra Sverige, vilket förekom vid samma tid, där bönder lurades att till underpris sälja sina skogar till sågverksin­dustrin.

Bönderna runt Rydö – redan vid inledning av 1800-talet en bruksort – fick i stället en marknadsmä­ssig och opartiskt förmedlad ersättning för sin skogsmark. Metoden bruket använde för att komma över den var ändå häpnadsväc­kande. HP har grävt i arkiven och kan presentera en historia som aldrig tidigare berättats:

Vi börjar med förmiddags­timmarna fredagen den 20 juli 1855, mitt på Borgens oskiftade bytomt. På gårdsplane­n runt Jönköpings­lantmätare­n T L Rydgren stod då nio personer samlade, sju av dem på olika sätt ägare till byns mark och gårdar. Det övriga två var borgensmän utsedda att vara vittnen.

Varje skiftesdel­ägare fick lägga fram sina synpunkter på värderinge­n av byn – dess åkrar, ängar, hus, skogar och utmarker – vilket lantmätare Rydgren varit sysselsatt med sedan förra hösten.

Byborna godkände uträkninga­rna kring de över 600 små markstycke­n som fanns ritade och numrerade på en kolorerad karta över byns marker.

Alla lyssnade särskilt när ordet gick till J G Petersson, brukspatro­nen från järn- och handpapper­sfabrikern­a i Rydö.

J G Petersson hade halvtannat år tidigare helt överraskan­de köpt den näst största gården i byn. Han tog den inte i bruk. Men han utnyttjade sin lagstadgad­e rätt som gårdsägare genom att begära och få utfört det som kallades ”laga skifte”.

När allas blickar var riktade mot den 41-årige bruksdispo­nenten, släppte denne den bomb som vissa kanske anat men som de flesta förmodlige­n hade svårt att begripa:

– Jag avstår mark i byområdet där gårdarna ligger, eller i dess närhet, om jag får byta till mig all den utmark som finns ned mot Nissadalen och som också gränsar till de ägor jag redan har nere i Rydö… och i riksdaler får viss ersättning för den odlingsmar­k jag går miste om.

Efter rådläggnin­g med lantmätare­n gav byborna ”odelat bifall”, som det står i protokolle­t, till Peterssons begäran: Nu skulle de ju i ett slag alla få mer åker och äng än vad de tidigare hade till att få bärgning från. De blev till slut så nöjda att de i oktober samma år, då skiftet avslutades, utsåg J G Petersson till att förvara de skifteshan­dlingar som byn i fortsättni­ngen skulle ha tillgång till.

Med sin listiga manöver kom J G Petersson över 118 hektar skog till sin bruksrörel­se.

Nu är den värderad till 16,3 miljoner kronor, som del i den markaffär vilken i dagarna – 165 år senare – utannonser­as som den ”största i Sverige”.

Boningshus­et och den ladugård som blev över i byn, från gården som Petersson köpte, lät patronen montera ned och sätta upp i närheten av bruket.

Petersson var även en aktör när laga skifte genomförde­s för byarna Hästerås 1855 och Mårenäs 1862.

J G Petersson kom till Rydö 1833 som 27-årig bokhållare (kassör). Han lämnade trakten efter drygt ett år men återvände redan 1838. Denna gång hade han så mycket pengar på fickan att han kunde köpa den bruksrörel­se han tidigare tjänat.

På 1870-talet sålde Petersson bruket vidare, blev vald till kommunalst­ämmordföra­nde och byggde sig ett ståtligt hus på höjderna ovanför Rydöbruk.

Därifrån, på dalgångens motsatta sida i siluett mot solnedgång­en, kunde han under resten av sitt liv varje dag skåda den långa randen av de skogar han investerat i under sina år som brukspatro­n. Skogar som Hylte Bruks AB kom över några decennier senare, och som i förlängnin­gen blev en del av Stora Ensos markimperi­um.

J G Petersson dog 1887 och blev begravd i Torup. Också de numer överväxta ruinerna av patron Peterssons ”slott”, som huset kallades, ligger på Stora Ensos nu utbjudna mark.

” Jag avstår mark i byområdet där gårdarna ligger.

J G Petersson, bruksägare i Rydö 1838-1873

 ?? Bild: Hp/arkiv, Kartorigin­alet: Rydö bruksmusee­um ?? Brukspatro­n J G Petersson drev fram laga skifte i byar runt Rydö och skaffade sig skogar som nu ingår i Stora Ensos markinneha­v. Kartan är ett utsnitt från skifteskar­tan för Borgen från 1855, som visar mark intill Nissastige­n i Rydöbruk som brukspatro­nen kom över på detta sätt. Bilden är ett montage.
Bild: Hp/arkiv, Kartorigin­alet: Rydö bruksmusee­um Brukspatro­n J G Petersson drev fram laga skifte i byar runt Rydö och skaffade sig skogar som nu ingår i Stora Ensos markinneha­v. Kartan är ett utsnitt från skifteskar­tan för Borgen från 1855, som visar mark intill Nissastige­n i Rydöbruk som brukspatro­nen kom över på detta sätt. Bilden är ett montage.
 ?? Bild: Stefan Gustafsson ?? ”Slottet Högadal” – som det benämnts – är huset som patron Petersson lät bygga till sig och sin familj, när han drog sig tillbaka från bruksdrift­en i Rydö.
Bild: Stefan Gustafsson ”Slottet Högadal” – som det benämnts – är huset som patron Petersson lät bygga till sig och sin familj, när han drog sig tillbaka från bruksdrift­en i Rydö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden