Hallandsposten

Skattesänk­ning i alliansbud­geten: ”En principfrå­ga”

Halmstad: Välfärd, trygghet och city – det vill Alliansen satsa på kommande år. Dessutom vill partierna se en sänkt skatt nästa år motsvarand­e ett intäktsbor­tfall på 23 miljoner. – Det är en principfrå­ga för oss att inte ta ut mer skatt än vad som krävs f

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Coronaläge­t har gjort att inflödet av statliga bidrag har ökat. Nu vill Alliansen sänka skatten, vilket ger 23 miljoner i minskade intäkter, och satsa på välfärd, trygghet och city.

I går presentera­de Allianspar­tierna sitt förslag till budget för nästa år, samt en plan för kommande år. En sak som har påverkat budgetarbe­tet är alla de miljoner som strömmat in i form av statsbidra­g på grund av rådande coronaläge. Ett tacksamt tillskott men även en pengakälla med osäkert flöde menar Jonas Bergman (M).

– Vi vet inte hur varaktiga de här bidragen är. De är på ett, två eller kanske tre år. Vi har ingen ambition att driva upp kostnader som vi sedan måste rulla tillbaka igen.

Alliansen vill framför allt lägga den statliga förstärkni­ngen på kärnverksa­mheten genom att mildra de krav på effektivis­eringar som finns sedan tidigare. Över 100 miljoner läggs på vård, skola och omsorg de kommande åren. För äldreomsor­gens del slopas kravet på effektivis­eringar helt de kommande två åren.

Att det konkret innebär att verksamhet­er slipper spara in på personal låter Allianspar­tierna dock vara osagt.

– Men med detta ger vi våra verksamhet­er bra förutsättn­ingar för att slippa sådana effektivis­eringar, säger Ella Kardemark (KD).

– Och det finns ingen nämnd som får mindre pengar nästa år och vi föreslår också att alla verksamhet­er ska kompensera­s fullt ut för ökade hyres- och lönekostna­der, tillägger Lovisa Aldrin (L).

Partierna vill under kommande år också göra en rad särskilda satsningar på kärnverksa­mheten, trygghet, ett levande centrum, infrastruk­tur och lokaler samt kultur och fritid. Pengar läggs bland annat på elevhälsa, ekonomiskt bistånd, väktare, halverad p-avgift i Svartmunke­n, en toalett i Norre katts park, asfalt, upprustnin­g av kommunens tre utebad samt Mjellby konstmuseu­m (läs mer i faktaruta).

Budgeten och planeringe­n inför kommande år innehåller också stora investerin­gar på bland annat skolor och förskolor, äldreboend­en och hamnen berättar Jenny Axelsson (C). Totalt handlar det om drygt två miljarder och precis som aviserats tidigare behöver kommunen låna en del för att klara detta.

Alliansen räknar de närmaste åren med att kommunen går med mellan 49 och 111 miljoner i överskott. Därefter tror partierna att läget blir tuffare, men vill trots det satsa på att sänka skatten nästa år – med tio öre per intjänad hundralapp.

– Det kommer att placera oss under snittet i Halland och det är ett viktigt symbolvärd­e när man ska attrahera arbetskraf­t och företag vilket vi behöver extra mycket i de här tiderna, säger Jonas Bergman.

Förslaget ger kommunen ett inkomstbor­tfall på 23 miljoner. Den som tjänar 25 000 kronor får 300 kronor mer att röra sig med per år. Är er känsla att det har varit ett

hårt tryck på er att sänka skatten?

– Nej, men det handlar om hur man ser på skatt. Skatt är något man höjer när man måste och sänker när man kan, säger Ella Kardemark.

Så då finns det inga satsningar som saknas i den här budgeten, ingenting annat ni kunde ha lagt de här pengarna på?

– Nej, vår grundinstä­llning är ju att det här inte är våra pengar utan invånarnas pengar, där vi får förtroende att förvalta en andel av deras lön. Vi har tyckt att det här är en rimlig fördelning av de här pengarna där vi gör viktiga och stora satsningar i år men att det också finns utrymme för människor att behålla lite mer av sin peng, säger Jonas Bergman.

Är det då inte risk att ni behöver höja skatten igen?

– Jo, men jag anser att skatten är ett verktyg man använder. Den behöver inte alls vara permanent, vi har möjlighet att höja eller sänka varje år, säger Lovisa Aldrin.

Alliansens förslag går nu vidare till kommunstyr­elsen.

 ?? Bild: Cecilia Welin ?? Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M) vill sänka skatten och göra satsningar på bland annat kärnverksa­mheten, trygghet och city.
Bild: Cecilia Welin Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M) vill sänka skatten och göra satsningar på bland annat kärnverksa­mheten, trygghet och city.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden