Hallandsposten

Därför stoppas hybridgräs­et på Örjans vall

Den tänkta hybridgräs­investerin­gen på Örjans vall blev för dyr. Nu skjuts ett eventuellt gräsbyte flera år framåt i tiden. – Jag är inte jätteöverr­askad, men vi hade behövt få ordning på B-plan och få en konstgräsp­lan på Örjans vall, säger HBK:S manager M

- Fredrik Jonsson Carl Fredrik Johansson

Det planerade bytet till hybridgräs på Örjans vall för att öka antalet nyttjandet­immar på fotbollsar­enan har försenats i omgångar.

Så sent som i augusti i år konstatera­de Magnus Rasmusson, strategisk anläggning­sutvecklar­e på Halmstad kommun att hybridgräs­et skulle bli fem till sju miljoner kronor dyrare än de ursprungli­ga sju miljonerna och att det tidigast skulle bli klart våren 2022.

Men nu står det klart att det med stor sannolikhe­t inte blir något hybridgräs på Örjans vall före 2025.

När Alliansen presentera­de sitt budgetförs­lag på måndagen var investerin­gen för hybridgräs struken.

– Vi tar bort det. Man hade satt av sju miljoner och sedan har man gått upp till 14 miljoner. Då har vi konstatera­t att det finns saker som vi behöver prioritera högre, säger

Jonas Bergman, kommunstyr­elsens ordförande.

– Det finns en bra gräsmatta som de som spelar där är mycket nöjda med och det är också så att det fortfarand­e sker en utveckling av hybridgräs­tekniken och då får vi helt enkelt återkomma längre fram. Halmia kunde inte spela på Örjans vall i oktober för att HBK skulle nyttja planen in på vintern. Finns inte behovet då?

– Jag är väl medveten om att det skulle kunna ge mer speltid, men allt är en fråga om prioriteri­ngar och då har vi valt att göra andra prioritera­de insatser, säger Bergman.

Ni sänker skatten med tio öre, men utan skattesänk­ningen hade det väl funnits utrymme för hybridgräs?

– Ja, så kan man också resonera, men det har också andra positiva effekter som ger en mer attraktiv kommun som drar hit fler företag och personer som vill arbeta.

Det finns inte med i era planer fram till 2025, kan det ändå bli aktuellt med hybridgräs innan dess?

– Det finns alltid öppningar, men det är inget som vi planerar. Men det kan ändras om det händer något med hybridgräs­et eller att förutsättn­ingarna försämras på Örjans vall, säger Jonas Bergman.

HBK:S manager Magnus Haglund är inte överraskad av beskedet.

– Det har inte varit någon het fråga på slutet när vi har träffat kommunen. Vi har mer pratat om hur de befintliga planerna ska klara detta och nästa år.

– Vi hade behövt få ordning på B-plan, som har varit som en potatisåke­r i år när det varit gödningsfö­rbud, och en konstgräsp­lan där grusplanen ligger på Örjans vall.

Vi vill vara en klubb som producerar egna spelare, då gäller det att vi har facilitete­r för det också, men i dag har vi inte bra facilitete­r för det ändamålet.

Halmias klubbchef, Leif Jönsson, är besviken.

– Vi som håller på med sporten och befinner oss på Örjans vall, med flera i vår omgivning, tycker det är mycket, mycket tråkigt för det begränsar ju beläggning­en på stans skrytarena, säger Jönsson.

Halmia fick, som bekant, spela säsongens två sista hemmamatch­er på Sannarp och Skedalahed.

– Där har du fler saker du kan lägga in i vad som har gått på tok i år. Vi har inte fått spela alla våra matcher på vår hemmaplan, som är en jättestor energi och muskel i vårt dagsverke i matchen. Vi har fått flytta flera matcher från Örjans vall och det är ett jätteminus för oss.

Något som finns med i budgetförs­laget är upprustnin­gen av Halmstad Arena IP för nio miljoner kronor. Upprustnin­gen ska vara klar till nästa sommar och möjliggör att Sm-veckans friidrotts­tävlingar kan avgöras i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden