Hallandsposten

En expansiv kommunbudg­et för ett expansivt Halmstad

När Alliansen i Halmstad presentera­de sitt förslag till ny budget för nästa år var breda satsningar och muntra miner. Tacka staten för det ekonomiska glädjeskut­tet.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Ledare 20/10. ”Vi har stora statsbidra­g som kommer in, både i år, nästa år, och ytterligar­e år framåt. Det är samtidigt statsbidra­g som vi inte vet hur varaktiga de är, finns de ett år, två år eller finns de permanent? Vi har ingen ambition att driva upp kostnadern­a som vi sedan måste rulla tillbaka igen.”

Så inledde kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) presentati­onen av Alliansens budgetförs­lag för 2021 och ekonomisk plan för de kommande åren. De extra statsbidra­gen är självklart välkomna, fortsatte Bergman, men menade också att det finns stora utmaningar längre fram, bland annat för att arbetslösh­eten beräknas stiga.

Det var muntra miner när de fyra kommunråde­n för det politiska styret i Halmstad presentera­de sitt budgetförs­lag. Förutom Jonas Bergman deltog även Jenny Axelsson (C), Ella Kardemark (KD) och Lovisa Aldrin (L) i presentati­onen.

När Alliansen i maj 2019 lade fram sin senaste budget var tongångarn­a mer dystra. Då hette det att ekonomin för Halmstad väntades bli sämre de kommande åren.

Nu, ett och ett halvt år senare, har läget blivit rejält mycket bättre, trots en pågående coronakris. Svaret återfinns i de statsbidra­g som bokstavlig­en har regnat över Kommunsver­ige. Att det är staten som kommer med räddningen är inte överraskan­de, däremot att vändningen från moll till dur är så total.

Alliansens budgetförs­lag och ekonomiska plan fram till 2025 är en blandning av stora och små satsningar. De stora satsningar­na omfattar ett antal nya grundskolo­r och förskolor, vilket speglar att Halmstad är en kommun som växer kraftigt.

Att kravet på effektivis­eringar inom äldreomsor­gen helt slopas kan också ses som en slags storsatsni­ng. Bland de mindre satsningar­na finns tio nya trygghetsk­ameror, en offentlig toalett i Norr Katts park och en femårig satsning på att utveckla Halmstads centrum.

Som en liten extra present till kommuninvå­narna vill Alliansen också sänka skatten med tio öre per hundralapp med argumentet att man ska sänka skatten när det går. Detta lär så klart reta gallfeber på Socialdemo­kraterna som ser varje skattesänk­ning som ett rött skynke.

Men faktum är att sänkningen på minimala 10 öre måste ses som en symbolhand­ling snarare än något annat.i pengarna handlar det inte om mycket, varken för kommunen eller den enskilde kommuninvå­naren.

Staten har under ett antal år kommit in i sista stund och räddat många kommunala bokslut från att gå med underskott, antingen med generella eller riktade statsbidra­g. Detsamma har skett under coronapand­emin fast med den viktiga skillnaden att statsbidra­gen för i år och kommande år är betydligt större än tidigare.

Med en så akut kris som coronapand­emin har inneburit är det viktigt att vara snabb med de ekonomiska åtgärderna, en annalkande lågkonjunk­tur kräver helt enkelt en expansiv politik.

Det är så läget är i dag, pappa staten kan rädda landets kommuner och regioner ur en svår ekonomisk knipa. Men det finns en fara i att slå sig till ro med detta. En räddningsa­ktion kan inte bli en återkomman­de årlig tradition. Politikern­a måste därför alltid hushålla med de resurser som finns till hands men samtidigt ge de kommunala verksamhet­erna rimliga förutsättn­ingar.

I det avseendet är Alliansens nya budget mer balanserad än tidigare, framför allt i att man tagit bort mycket av de planerade effektivis­eringarna på välfärden. Möjlighete­n att effektivis­era den personalin­tensiva välfärden är begränsad. För att uttrycka det annorlunda, det går inte att korta en timmes lärarledd undervisni­ng och därmed uppnå en vinst. En timmes lektion är just en timmes lektion.

” Politikern­a måste därför alltid hushålla med de resurser som finns till hands men samtidigt ge de kommunala verksamhet­erna rimliga förutsättn­ingar.

Alliansen i Halmstad har nu alltså lagt fram sitt budgetförs­lag för nästa år. Det återstår nu att se om den kommer att antas av kommunfull­mäktige när den ska behandlas i mitten av november.

Det är ett ofrånkomli­gt faktum att Alliansen inte har egen majoritet i fullmäktig­e. Hur de övriga partierna agerar är därför av högsta intresse.

 ?? Bild: Mattias Karlsson ?? Alliansens kommunråd har lagt sin budget på kommunstyr­elsens bord.
Bild: Mattias Karlsson Alliansens kommunråd har lagt sin budget på kommunstyr­elsens bord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden