Hallandsposten

Hon öppnar en butik utan plastförpa­ckningar

Halmstad: Många varor vi köper kommer i plastförpa­ckningar. Men inte när Lilian Nyberg får bestämma. Snart slår hon upp dörrarna till butiken Skafferi Hållbaren och där är det ”zero waste” som gäller.

- Emelie Nordh

”Zero waste”, eller ”noll avfall”, är en livsstil som handlar om att så långt som möjligt undvika förpacknin­gar och minska avfallet som den egna konsumtion­en orsakar.

Butiker som tar fasta på trenden har dykt upp på flera platser i landet, bland annat i storstäder­na. Och nu tar Lilian Nyberg konceptet till Halmstad.

– Vi får se om Halmstad är redo för detta. Det känns så, säger hon.

Den 24 oktober öppnar hon butiken Skafferi Hållbaren som ligger på Klammerdam­msgatan. Här kommer det att finnas alltifrån torrvaror, grönsaker och ost till kombucha och diverse hygienarti­klar – allt utan plastförpa­ckningar.

Till exempel har hon köpt in schampo i kakform och tandkräm som pulver.

När det gäller torrvarorn­a säljs de allra flesta i lösvikt som kunderna häller upp i burkar, antingen medhavda eller köpta på plats.

– Allt i butiken är ekologiskt och jag försöker ha så mycket närproduce­rat som möjligt, säger butiksinne­havaren och nämner en rad exempel på produkter från halländska gårdar.

Lilian Nyberg berättar att hon alltid försökt tänka på sin egen inverkan på miljön. Idén till butiken föddes när en släkting började plastbanta.

– Jag ville göra det mer enkelt och tillgängli­gt att handla utan plast, säger Lilian som också driver eget företag inom reklambran­schen.

När coronaviru­set slog till tidigare i år blev hon likt många andra av med uppdrag.

– Jag började tänka på att jag behövde ett tredje ben att stå på vid årsskiftet. När corona kom snabbades planerna på, berättar Lilian.

Att få tag i produkter utan plastförpa­ckningar har varit svårare än hon förväntade sig. Hittills är det en vara som hon inte lyckats få tag i.

– Jag har hittat toalettpap­per utan plastförpa­ckning i Australien, men jag vill inte skicka efter därifrån.

Läget på Klammerdam­msgatan tror hon är det optimala för målgruppen som butiken riktar sig mot.

– Jag tänker att det är personer som inte har bil, eller vill använda bil så lite som möjligt. De vill handla sånt som gårdarna har utan att behöva köra dit.

I anslutning till butiksytan finns ett kök som Lilian planerar att ta i bruk så småningom.

– Idén är att inget ska gå till spillo. Jag tänkte ta hand om till exempel grönsaker som inte längre går att sälja färska genom att göra chutney, pesto eller liknande. Jag ska också göra lite godis.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? I dag är hyllorna i butiken tom, men snart ska de fyllas med varor. I kylen kommer Lilian Nyberg bland annat förvara lokalprodu­cerade ostar.
Bild: Roger Larsson I dag är hyllorna i butiken tom, men snart ska de fyllas med varor. I kylen kommer Lilian Nyberg bland annat förvara lokalprodu­cerade ostar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden