Hallandsposten

Wapnö drabbas hårt av vildsvinen­s framfart: ”De fördärvar grödorna”

Arlösa: Problemati­ken med vildsvin som förstör är nästan ständigt en aktuell fråga. Även Wapnö har drabbats av svinens framfart – nu vill vd:n se att fler djur skjuts av.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Vildsvinen frodas i år och har ökat i antal jämfört med tidigare, något som ställer till med stora problem både för privatpers­oner och företag. H P har lyft frågan i ett par artiklar tidigare, där bland annat Rydöbruks golfklubb har varnat för att skadorna från vildsvinen kan bli förödande.

Någon som läste rapporteri­ngen och reagerade är Lennart E Bengtsson, vd på Wapnö. Hans företag har märkt av den ökade vildsvinsp­opulatione­n och har drabbats av flera förstörda skördar.

– Vi arrenderar en del mark bortåt Arlösa och de trakterna. Det är framför allt där det är mycket svin, även om vi börjar få in dem på slätten nu också. De fördärvar grödorna och om man inte hanterar det så blir det ju bara skogshante­ring där i framtiden, det går inte att ha en ordentlig växtföljd, säger Lennart E Bengtsson.

Enligt Bengtsson så är den enda lösningen att skjuta av fler vildsvin.

– Markägarna måste öka avskjutnin­gen. Vildsvinen förstör väldigt mycket och vi får en skördemins­kning, och man blir rädd för att odla foder till korna där. Nu är vi bara arrendator, så det gäller att markägaren gör något åt det.

Många jägare har problem med att bli av med allt vildsvinsk­ött, vilket har lett till att färre vildsvin skjutits under de senaste åren. I september beslutades det att staten skulle skjuta till 20 miljoner kronor för att bekosta de trikintest­er som måste göras på fällda vildsvin. Förhoppnin­gen är att det ska öka jakten.

 ?? Bild: Jari Välitalo/stefan Bennhage/arkiv ?? Lennart E Bengtsson, vd på Wapnö, vill se att fler vildsvin skjuts av.
Bild: Jari Välitalo/stefan Bennhage/arkiv Lennart E Bengtsson, vd på Wapnö, vill se att fler vildsvin skjuts av.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden