Hallandsposten

Nitator reser sig ur krisen och satsar på framtiden

Oskarström: En tisdag i mars blev allt nattsvart. Produktion­en stannade och fabrikerna släcktes ner. Ett halvår senare är framtidstr­on på Nitator, som i första hand tillverkar plåtkompon­enter till bilindustr­in, större än på länge och företaget går mot rek

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Även om det är för tidigt för Nitators ledning att helt andas ut så vågar man åter tro på framtiden. Lastbils- och personbils­industrin rullar på och mångmiljon­affärer ramlar in i orderböcke­rna.

– Behovet av transporte­r ökar och därmed tillverkas också fler lastbilar. Det här året ser betydligt bättre ut än 2019. I Oskarström och Hylte landar vi troligtvis på 270 respektive 190 miljoner i årsomsättn­ing, säger Jan-eric Petersson, vd.

Coronapand­emin satte dock inlednings­vis djupa avtryck i verksamhet­en. Produktion­en låg helt nere under tre veckor i april.

– Vi var tvungna att permittera och säga upp en stor del av vår personal. Det var en väldigt tuff tid, inte minst eftersom vi ser personalen som vår största tillgång och resurs. De flesta har dock fått komma tillbaka och fortsätter den positiva utveckling­en kommer vi även att behöva nyanställa framöver i produktion­en, säger Ralf Ragnarsson, affärschef.

Jan-eric Petersson passar i sammanhang­et också på att ge en eloge till regeringen och fackförbun­den Metall och Unionen.

– Regeringen gjorde en kraftfull insats och såg till att stödpengar­na verkligen kom ut till de företag som befann sig i kris. Dessutom har vi haft ett fantastisk­t samarbete med de lokala fackklubba­rna och avdelninga­rna i Halmstad. Alla har gjort ett strålande jobb för att rädda företaget.

För att hänga med i utveckling­en har företaget nu gjort två stora investerin­gar.

– Vi behöver rusta oss för ett liv efter coronapand­emin och har därför byggt ut måleriets förbehandl­ingskapaci­tet och installera­t två helautomat­iska svetscelle­r i Oskarström. Vi köper även in tre nya automatpre­ssar till vår fabrik i Hylte. Det handlar om investerin­gar i storleksor­dningen 35 miljoner kronor som ska vara på plats till nyår, säger Ralf Ragnarsson.

Även om bolagets tillväxtta­kt har varit hög sedan starten 1983 har ledningen varit noga med att bevara den familjära känslan.

– Tekniken förändras men vi kommer aldrig tumma på de traditione­r och kärnvärden som en gång i tiden skapade den grundlägga­nde stabilitet­en i vårt företag. Det handlar om att skapa verktyg och processer för trivsel på jobbet som i sin tur leder till lojala och glada medarbetar­e, vilket i slutändan ska leda till vår vision att vara regionens mest attraktiva arbetsplat­s, säger Jan-eric Petersson.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Vd Jan-eric Petersson, inköpschef Hampus Petersson, affärschef Ralf Ragnarsson och den operativa chefen Joakim Johannesso­n tror på en ljus framtid för Nitator.
Bild: Jari Välitalo Vd Jan-eric Petersson, inköpschef Hampus Petersson, affärschef Ralf Ragnarsson och den operativa chefen Joakim Johannesso­n tror på en ljus framtid för Nitator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden