Hallandsposten

V vill dela ut extra lön till vårdperson­al

Halmstad: Våren då coronapand­emin slog till har varit tuff för många, inte minst för personalen inom äldreomsor­gen. Därför har Vänsterpar­tiet i Halmstad lagt fram ett förslag om att ge kommunens vårdperson­al extra klirr i kassan.

- Julia Paulsson

Om förslaget blir verklighet kan det innebära upp till 1000 kronor extra per månad för de som jobbade inom den kommunala vården och omsorgen mellan mars och juli i år, totalt 5 000 kronor för de som jobbat heltid under den aktuella perioden.

– Naturligtv­is har nästan alla i kommunen fått ställa om mer eller mindre, men äldreomsor­gen har haft en väldigt tuff arbetsmilj­ö, säger Willy Schütt (V), ledamot i Hemvårdsnä­mnden.

” Det kan inte bara vara applåder från balkonger.

Willy Schütt

Enligt förslaget ska påslaget finansiera­s med kommunens beräknade överskott på omkring 280 miljoner kronor. Går förslaget igenom vill Vänsterpar­tiet se att påslaget delas ut innan jul.

– Det är bland annat bidrag som kommit i samband med coronapand­emin, därför känns det som ett utmärkt tillfälle att uppmärksam­ma de inom äldreomsor­gen som fått dra ett väldigt tungt lass, säger Willy Schütt.

Förslaget togs upp på kommunstyr­elsens senaste sammanträd­e men man sköt på att ta beslut fram till nästa möte den 3 november.

– Det var ingen som uttryckte något eftersom förslaget kom på mejl under mötet. Vi valde helt enkelt att skjuta det till nästa möte vilket alla var överens om, säger kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) som inte har hunnit ta ställning till förslaget än.

– Nu finns det möjlighet att som arbetsgiva­re visa att vi uppmärksam­mar deras arbetsmilj­ö och de stora förändring­ar som behövt ske. Det kan inte bara vara applåder från balkonger på kvällarna, vi måste också visa det från arbetsgiva­rsidan, säger Willy Schütt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden