Hallandsposten

Här söker hundratals katter nytt hem

Halmstad: I dagarna infaller temaveckan Hemlösa katters vecka. På katthemmet Kattfoten hoppas man att det kan hjälpa till att uppmärksam­ma de stora problemen de ser med dagens behandling av katter. – Jag skäms för att kalla mig människa när jag ser hur fo

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Katthemmet Kattfoten i Norre katts park är fullt. Det är det alltid. Och väntelista­n är lång.

– Hösten är den tuffaste perioden. Nu kommer kylan och regnet och det finns extra många katter som är där ute efter sommarens parningar, säger Lotta Alexander och fortsätter:

– Hösten blir alltid en ångest, då känner vi oss som mest otillräckl­iga. Vi vill men kan inte ta hand om alla.

Något som också förvärrat situatione­n är pandemin. Lotta Alexanders bild är att många skaffade husdjur när de satt hemma men att de inte längre vill ha djuren när livet återgår till det normala.

Efter att ha drivit katthemmet i 17 år bär hon på många skräckhist­orier om hur folk behandlat oönskade katter.

– Folk sätter dem i lådor ute i skogen. Eller i stängda transportb­urar där de inte kommer ut. En gång hittade en hundägare en katt i en stängd träningsvä­ska i Aleskogen. hallandspo­sten.se

Katten var genomblöt, kall och låg och skakade. Det är sjukt.

Lotta Alexander och Maj Bengtsson driver katthemmet tillsamman­s och kämpar desperat för att höja kattens status.

– Det är så mycket ignorans. Det är 2020 nu och vi ser inte någon bättring – det måste bli ordning! Synen på katter är fortfarand­e inte bra. Jag skäms för att kalla mig människa – att det finns människor som kan behandla katter så och sedan sova gott om natten. Jag kan inte förstå det, säger Lotta Alexander och fortsätter:

– Folk tänker inte på vad det innebär att skaffa katt och de läser inte på innan. Det handlar om saker som att kastrera djuret och förstå att man inte kan släppa ut kattungar hur som helst. Det finns även fortfarand­e en massa myter om katter.

Vecka 43 är nationellt temaveckan Hemlösa katters vecka. I samarbete med Granngårde­n tar Kattfoten emot donationer.

Är en sådan här vecka bra för att uppmärksam­ma problemet?

– Det hjälper kanske just då och någon månad eller två framöver. Men sedan går man tillbaka till samma hjulspår. Folk vill fortfarand­e ha katter utan att tänka på konsekvens­erna.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Se tv-inslag på
Lotta Alexander på Kattfotens katthem säger att hösten är den jobbigaste perioden. ”Då känner vi oss som mest otillräckl­iga.”
Bild: Roger Larsson Se tv-inslag på Lotta Alexander på Kattfotens katthem säger att hösten är den jobbigaste perioden. ”Då känner vi oss som mest otillräckl­iga.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden