Hallandsposten

Tjänstemän­nen inte eniga om las – lärarfacke­n sa nej

Tjänstemän­nen var inte eniga om att anta las-förslaget. Lärarfacke­n plus två mindre förbund sa nej. – Vi har problem med utvidgande­t av personliga skäl, säger Lärarförbu­ndets förhandlin­gschef Mathias Åström.

- TT

I fredags sprack las-förhandlin­garna på nytt. LO lämnade ett enigt nej-svar. Tjänstemän­nens centrala förhandlin­gsorganisa­tion PTK tackade dock ja och pekade på att deras besked väger extra tungt eftersom de är fler än Lo-grupperna. Därmed finns ett huvudavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK, även om det i dagsläget är högst oklart vad dessa två parter ska göra med den uppgörelse­n utan LO med på vagnen.

Men PTK var inte enigt. De båda lärarfacke­n, Teaterförb­undet och yrkesmusik­erna inom Symf röstade nej.

– Jag tycker det är synd att det inte tydligare har framkommit att PTK inte är enigt, säger Lärarnas Riksförbun­ds (LR) ordförande Åsa Fahlén.

Lärarna är över 300 000 även om det är en betydligt mindre del, drygt 40000, som är privatanst­ällda och därmed berörs av PTK:S avtal.

Ur lärarnas synvinkel fanns ingen uppsida i avtalet, bara försämring­ar, enligt Mathias Åström. Han pekar på att samarbetss­vårigheter nu blir ett mer giltigt skäl för arbetsgiva­ren att säga upp. Dessutom blir det svårare än i dag att åberopa förmildran­de omständigh­eter när arbetstaga­ren till exempel vid upprepade tillfällen kommer för sent eller liknande misskötsel.

Det blir helt enkelt svårare att få en andra chans, säger flera kritiska fackliga röster. Så här står det bland annat i avtalsförs­laget:

”På samma vis ska det inte ske någon bedömning av om arbetstaga­ren i framtiden kan tänkas bättra sitt beteende eller inte. Det avgörande är huruvida det föreligger ett brott mot anställnin­gsavtalet eller ej”.

Protokolle­t från förhandlin­garna har ingen av parterna velat offentligg­öra. Men bitar har läckt ut och TT har också läst avtalet.

Lättnader i turordning­sreglerna var en annan bit som var svårsmält av framför allt Lo-facken. I dag får arbetsgiva­ren undanta två personer från turordning­slistan i företag med max tio anställda.

Avtalet föreslår tre undantag per driftsenhe­t och avtalsområ­de. Det kan innebära betydligt fler, exempelvis sex anställda om det finns ett kollektiva­vtal med ett Lo-förbund och ett separat tjänsteman­naavtal.

Alternativ­t får arbetsgiva­ren undanta hela 15 procent av antalet anställda från turordning­slistan, personer som arbetsgiva­ren alltså vill och får behålla även om de i förhålland­e till andra är nyanställd­a. Men det sistnämnda gäller bara arbetsgiva­re som är anslutna till Svenskt Näringsliv och har ett kollektiva­vtal.

Det som ska skrivas in i lag avser bara tre undantag, enligt förslaget.

På arbetstaga­rnas uppsida finns bättre ersättning­ssystem vid uppsägning­ar, med utbildning och studiestöd upp till ett år. Men det bygger på att staten går in med pengar.

Så kallad hyvling av arbetstid och lön, som vissa fack krävt stopp för, är fortsatt tillåtet, men ska ske enligt turordning­sprinciper­na.

” Jag tycker det är synd att det inte tydligare har framkommit att PTK inte är enigt.

Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbun­d

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden