Hallandsposten

Anklagelse­r får överborgmä­stare att avgå

Trycket blev för hårt för Köpenhamns överborgmä­stare Frank Jensen (S). Efter anklagelse­r om kränkninga­r mot kvinnor lämnar han sin post. Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) välkomnar beslutet.

-

När Jensen på en pressträff meddelade att han slutar efter elva år som Köpenhamns överborgmä­stare och åtta år som Socialdemo­kraternas vice ordförande underströk han att han står bakom metoo-rörelsen. Men han hävdade samtidigt att han utsatts för en orimlig situation, där anklagelse­rna mot honom via pressen haglat utan att han har kunnat försvara sig.

– Det är inte värdigt en rättsstat, sade han.

– Jag har varit justitiemi­nister i det här landet och jag har värnat rättssäker­heten. Jag har värnat att man inte är skyldig förrän det är bevisat. Det ska vi vara uppmärksam­ma på.

Beslutet meddelades bara 13 timmar efter att han under ett krismöte fått stöd från majoritete­n av partikamra­terna i Köpenhamn till att fortsätta.

” Det är inte värdigt en rättsstat. Frank Jensen (S), Köpenhamns avgående överborgmä­stare

– I går kväll var jag otroligt glad över att jag fått bred uppbacknin­g från Köpenhamns socialdemo­krater och från min grupp på rådhuset till att kunna fortsätta mitt arbete som överborgmä­stare, sade han.

Men efter att ha sovit på saken har han kommit fram till att det som hänt i allt för stor utsträckni­ng kommer att överskugga hans politiska arbete, berättade han vid pressträff­en.

Jensen har anklagats för olämpligt beteende mot yngre kvinnor vid åtskilliga tillfällen från 2004 och framåt.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n skriver på Facebook att hon anser att avgångsbes­lutet var riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden