Hallandsposten

Tysk läkare: Det får aldrig bli som i Sverige

Den andra covid-19-vågen rullar in över Tyskland. På sjukhuset Helios-klinikum i München har man dragit lärdomar av i våras, då ett coronautbr­ott tvingade det att stänga. Målet? Att Tyskland aldrig ska hamna i det läge som Sverige stod inför i april.

- Pontus Ahlkvist/tt TT

I våras tvingades hela sjukhuset Helios-klinikum i utkanten av München bomma igen, sedan coronasmit­ta upptäckts utanför de isolerade avdelninga­rna. Under fyra dagar släpptes inga nya patienter in, och inga skrevs ut.

Sedan dess har striktare hygienregl­er än någonsin införts, och i dag används sjukhuset som paradexemp­el av tyska smittskydd­smyndighet­en Robert-koch-institutet (RKI), enligt ledningen.

– Alla patienter screenas, och det råder strikta besöksregl­er. Även alla besökare screenas för möjliga förkylning­ssymtom och registrera­s, så att man kan smittspåra vid behov. Det är en lång lista av säkerhetså­tgärder som har införts, säger Klaus Martin, läkare och chef för intensivvå­rdsklinike­n.

Tyskland har jämfört med många andra länder klarat sig lindrigt genom pandemin, men de senaste veckorna har smittsprid­ningen ökat kraftigt.

För en och en halv vecka sedan varnade Rki-chefen Lothar Wieler för att situatione­n snart kan spåra ur, med 10 000 nya fall om dagen och okontrolle­rad spridning.

Särskilt Berlin och Frankfurt har varit utsatta, men även i München har antalet nya bekräftade fall passerat 50 fall per 100 000 invånare de senaste sju dagarna, och miljonstad­en har därmed klassats som ett riskområde.

Hur illa det än blir får Tyskland aldrig hamna i samma läge som Sverige stod inför i våras, med hårda prioriteri­ngar för vem som ska få intensivvå­rd med utgångspun­kt i ålder och bakomligga­nde sjukdomar. Det säger kärlkirurg­en Reza Ghotbi, som är chefsläkar­e för hela sjukhuset.

– Här hade vi inte den typen av övervägand­en som i Sverige, att 60–70-åringar med bakomligga­nde sjukdomar kanske inte skulle få intensivvå­rd. Lyckligtvi­s infördes de aldrig. Men där var vi inte alls, inte ens när det var som värst. Det handlar inte bara om medicin, utan det är olika filosofier.

Och där är jag tacksam att vi har valt den väg vi har valt.

Ghotbi syftar bland annat

” Det handlar inte bara om medicin, utan det är olika filosofier.

Klaus Martin. på de beslutsstö­d som togs fram i våras, som bygger på Socialstyr­elsens principer för prioriteri­ng i intensivvå­rden under ”extraordin­ära förhålland­en”. Ett dokument från Karolinska universite­tssjukhuse­t fick bred spridning efter en publicerin­g i Dagens Nyheter i april och kritiserad­es på sina håll hårt, medan andra ansåg att det bara var en nedskriven sammanfatt­ning av hur intensivvå­rden redan fungerar.

att Sverige i våras hade färre än 5 intensivvå­rdsplatser per 100000 invånare, en bråkdel av det tyska antalet, som överstiger 30, enligt en Oecd-rapport publicerad i år. Tyskland har därmed det förhålland­evis högsta antalet av de 37 medlemslän­derna, vilket ger en annan stadga åt systemet.

– Att bekämpa en pandemi handlar om att plana ut kurvan, så att vi slipper prioritera. Men om vi ändå hamnar där så ska vi inte låta dem som är mest utsatta dö, säger Reza Ghotbi, med illa dolt missnöje med hållningen från beslutsfat­tare i den svenska sjukvården.

I förra veckan passerade Tyskland vårens nivåer vad gäller nya fall under ett dygn, med nya högstanote­ringar flera dagar i rad. Tack vare nya, striktare hygienregl­er – och mer kunskap om sjukdomen – är den tyska vården ändå bättre rustad än i våras, tror Klaus Martin.

– Vi hade att göra med en i princip okänd sjukdom, där ingen kunde förutse hur många patienter som skulle bli svårt sjuka, eller hur svåra sjukdomsfö­rloppen skulle bli. Varje vecka kom nya rön, det var vilda spekulatio­ner. Rent medicinskt är vi bättre förberedda nu, på den andra vågen, säger Martin.

Vad har ni dragit för lärdomar för att undvika att viruset återigen sprids okontrolle­rat på sjukhuset?

– Vi har med tiden lärt oss att munskydd har en tydlig effekt. Handdesinf­ektion, skyddskläd­er ... Vi vet att viruset sprids även via slemhinnor, som ögon, och arbetar därför med skyddsmask­er. Och så håller vi avstånd, säger han.

Tyskland har en väldigt utbyggd sjukhusvår­d, med många sängar. Kan det trots det bli platsbrist?

– Om vi får ett läge där spridninge­n blir helt okontrolle­rad, med en exponentie­ll ökning av svårt sjuka patienter, då är i princip allt möjligt att föreställa sig. Men det är ändå så att Tyskland är väldigt bra rustat vad gäller intensivvå­rdskapacit­et, så den kritiska gränsen är väsentligt högre här än i många andra länder.

Reza Ghotbi, chefsläkar­e

Frank Jensen.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Reza Ghotbi, kärlkirurg och chefsläkar­e för sjukhuset Helios-klinikum München West.
Bild: Pontus Lundahl/tt Reza Ghotbi, kärlkirurg och chefsläkar­e för sjukhuset Helios-klinikum München West.
 ??  ?? Här kan nämnas
Här kan nämnas
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden