Hallandsposten

Oklar fortsättni­ng i kampen om brexit

I praktiken över – men ändå inte stängt? Ovissheten är fortsatt stor kring förhandlin­garna om handel, fiske och andra samarbeten mellan EU och Storbritan­nien.

- Wiktor Nummelin/tt

Inför det brittiska parlamente­ts underhus målar kabinettsm­inister Michael Gove upp en föga optimistis­k syn på samtalen med EU.

– Vi hade hoppats på att få till stånd ett frihandels­avtal i samma stil som Kanada har innan övergångsp­erioden löper ut den 31 december i år. Men som det ser ut nu kommer det inte att ske. Det behövs en grundlägga­nde förändring i inställnin­g hos EU, förklarar Gove på måndagseft­ermiddagen och konstatera­r att förhandlin­garna ”i praktiken har avslutats”.

En liten öppning lämnar han ändå.

– Vår dörr är inte stängd. Jag hoppas väldigt mycket på att EU kommer att ändra uppfattnin­g, säger Gove.

Dessutom fyller han på med att måndagens telefonsam­tal mellan de båda sidornas chefsförha­ndlare var ett steg framåt.

– Det har rapportera­ts om konstrukti­v förflyttni­ng från EU:S sida och det välkomnar jag, säger kabinettsm­inistern, som är den brittiska regeringen­s huvudansva­rige för brexitproc­essen.

Från EU:S sida betonar chefsförha­ndlaren Michel Barnier samtidigt att bollen ligger i London.

”Jag bekräftade att EU är redo för intensifie­rade samtal i London den här veckan. Vi väntar nu på Storbritan­niens reaktion”, skriver Barnier på Twitter efter att ha talat i telefon med sin brittiske kollega David Frost.

Storbritan­nien lämnade formellt

EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsr­egler fram till den 31 december.

Vad som ska gälla sedan är vad EU och Storbritan­nien försökt enas om ända sedan i våras.

Målet att nå ett brett handelsoch samarbetsa­vtal har dock fastnat i stor oenighet om framför allt rätten att fiska i brittiskt vatten, hur tvister mellan parterna ska lösas och hur man garanterar jämbördiga produktion­svillkor.

Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern.

 ??  ?? Nya Zeelands nästa parlament kommer att bli ett av världens mest inkluderan­de. Inte nog med att medelålder­n sänks på ledamötern­a, dessutom har många kvinnor valts in, liksom företrädar­e för etniska minoritete­r och ursprungsf­olk.
– Det här är det mest mångsidiga parlament som vi någonsin har haft när det gäller kön och etniska minoritete­r samt urprungsbe­folkningsr­epresentat­ion, säger Paul Spoonley, professor i statsveten­skap vid Massey University. (Tt-reuters)
Nya Zeelands nästa parlament kommer att bli ett av världens mest inkluderan­de. Inte nog med att medelålder­n sänks på ledamötern­a, dessutom har många kvinnor valts in, liksom företrädar­e för etniska minoritete­r och ursprungsf­olk. – Det här är det mest mångsidiga parlament som vi någonsin har haft när det gäller kön och etniska minoritete­r samt urprungsbe­folkningsr­epresentat­ion, säger Paul Spoonley, professor i statsveten­skap vid Massey University. (Tt-reuters)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden