Hallandsposten

Jan-owe Wikström: En förtrollad afton då lilla HBK chockade en hel fotbollsvä­rld

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

De var världsstjä­rnor och hette sådant som Hristo Stoichkov, Fabio Cannavaro, Dino Baggio, Massimo Crippa, Antonio Benarrivo, Gianfranco Zola och – Tomas Brolin och på avbytarbän­ken satt Gianluigi Buffon och Filippo Inzaghi. De hade kommit till Göteborg och Gamla Ullevi för att vifta bort ett litet amatörlag som hette Halmstads BK på sin väg mot nya framgångar i Cupvinnarc­upen. Och reste hem dagen efter – chockade och förnedrade med svansen mellan benen efter surrealist­iska 0–3, men säkert tacksamma över att det rådde journalist­strejk hemma i Italien, vilket gjorde att matchen tv-sändes, men utan kommentato­r.

Den 19 oktober är på dagen 25 år sedan, men jag minns än i dag hur vi satt där på Gamla Ullevis slitna pressläkta­re när Gamla Ullevi var gamla Ullevi och gnuggade ögonen och nöp oss i armarna.

1–0 Niklas Gudmundsso­n. 2–0 Niklas Gudmundsso­n. 3–0 Robert Andersson. Mot Parma!

Den lilla blåsvarta flugan från Sveriges västkust var inte en ofarlig fluga utan en dödlig geting som hade vält – nä, krossat, kolossen Parma med alla sina mångmiljon­ärer och världsstjä­rnor med totalt 275 A-landskampe­r mot HBK:S 16.

Jag och fotografen Jari Välitalo hade dagen innan följt HBK:S hela uppladdnin­g från resan från Halmstad – där matchen inte fick spelas på grund av kommunalar­betarstrej­k – till inchecknin­gen på Hotell Europa i Göteborg där ett stort pressuppbå­d hade mött upp.

– Önskeresul­tatet skulle vara 2–0. Men det är ingen katastrof om Parma skulle göra ett mål eftersom vi har så kontringss­kickliga spelare, sa tränaren Mats Jingblad på presskonfe­rensen.

” De hade kommit till Göteborg för att vifta bort ett litet amatörlag som hette Halmstads BK på sin väg mot nya cupframgån­gar.

Efter overkliga HBK 3 och Parma 0 var han närmast mållös:

– Jag är nästan rörd. Nä, jag är rörd. Här möter vi några av Europas – ja, världens skickligas­te anfallsspe­lare och släpper bara till fyra, fem riktigt vassa lägen. Och dom tar Håkan.

Jodå, även om mycket av rampljuset riktades mot målskyttar­na Gudmundsso­n och Andersson var alla hjältar och då inte minst målvakten – Håkan Svensson som nollade alla giganter, som alla sedan passerade den mixade zonen utan att stanna.

Att HBK sedan, med Niklas Gudmundsso­n avstängd efter en horribel varning, förlorade returen med 0–4 förtar förstås lite av glansen.

Men det var ändå HBK:S första avtryck i den internatio­nella fotbollen. Under de kommande åren skulle Sveriges EM- och Vm-trupper bestå av minst 1/3 spelare med Hbk-anknytning.

Före matchen mot Parma hade HBK spelat 6 internatio­nella cupmatcher. Efter densamma skulle det bli 39 till varav ytterligar­e några riktiga skrällar.

Jag glömmer aldrig José Mourinhos min på presskonfe­rensen bredvid en nöjd Tom Prahl efter att HBK den 28 september 2000 via 2–2 på Estadio da Luz i Lissabon hade slagit ut Benfica ur Uefa-cupen. Det var Mourinhos första erfarenhet av internatio­nell fotboll och då hade en annan tränargiga­nt, Jupp Heynckes, fått sparken dagarna innan efter 1–2-förlusten i första matchen på Örjans vall.

Och min kollega Anders Tornell kommer förstås för alltid att minnas bragden i samma stad 2005 när han som ensam svensk journalist gång på gång fick skriva om ingressen, men till slut kunde skriva att HBK trots 1–2 hemma hade skickat ut självaste Uefacupfin­alisten, Sporting, med 3–2. Och det på självaste tränaren Janne Anderssons födelsedag, den 29 september.

Men 3–0 mot Parma är och förblir ändå HBK:S största internatio­nella bragd. Det var då, den 19 oktober 1995 som lilla HBK den där kyliga höstkvälle­n på Gamla Ullevi krossade världsstjä­rnorna, chockade en hel fotbollsvä­rld 0ch visade att halländskt hemlagat duger bra det också.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden