Hallandsposten

”Laxen går upp” får nytt liv med hjälp av Nissan

I sex år har ”Laxen går upp” fått stå torr. Men till våren ska fontänen åter få liv, och vattnet återigen stråla ut från tre håll i skulpturen.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Fontänen i ”Laxen går upp” sätts igång i vår.

2014 stängdes fontänen av i Walter Bengtssons skulptur ”Laxen går upp”, som står utmed Nissan i Picassopar­ken. Anledninge­n var att kommunen ansåg att det inte var hållbart att använda dricksvatt­en för att hålla liv i fontänen.

Nu ska istället vatten från Nissan användas för att ge fontänen nytt liv.

–Att stänga av Laxen går upp var en självklarh­et med hänsyn till att vi måste vara rädda om vårt dricksvatt­en och nu känns det väldigt positivt att på ett hållbart sätt kunna starta upp den igen till sommarsäso­ngen. Både invånare och besökare i Halmstad har saknat fontänen på konstverke­t, säger Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst och samling på Halmstads kommun, i ett pressmedde­lande.

” Både invånare och besökare i Halmstad har saknat fontänen på konstverke­t

Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst och samling på Halmstads kommun

Eneroth menar att Picassopar­ken är en viktig del av Kulturstrå­k Nissan och att det därför är helt rätt att ge skulpturen liv som en vattenfont­än igen.

Fontänen använder en snittförbr­ukning av 3500 kubikmeter vatten per år, vilket motsvarar 70 personers årsförbruk­ning av dricksvatt­en. Uppdraget att få i ordning fontänen har gått till Oscar Hansson VVS, som tillsamman­s med Laholmsbuk­tens VA ska få liv i ”Laxen går upp”.

– Vårt uppdrag är att återställa Walter Bengtssons konstverk på ett miljövänli­gt sätt. Det är krångligar­e än vad man kan tro att använda Nissans vatten. Vattnet är fullt av partiklar och det ställer till problem med filtren. Halmstads kommun är ett föredöme när det gäller att spara vatten, säger Lennart Svensson, projektled­are för restaureri­ngsarbetet.

 ?? Bild: Göran Odefalk ??
Bild: Göran Odefalk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden