Hallandsposten

Konst och musik i kombo när Per Thornberg jazzar loss

Under 2020 har jazzmusike­rn Per Thornberg släppt fem singlar inspirerad­e av lika många konstverk. Snart släpps boken som sammanfatt­ar hans senaste projekt. – Det är kul att kunna kombinera musik och konst, konstatera­r Per Thornberg.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Per Thornberg är Halmstads egen jazzsaxofo­nist. Genom åren har han spelat på många vernissage­r och haft samarbeten med flera kända konstnärer. Han är också studiomusi­ker på Per Gessles senaste album och undervisar på deltid på Sturegymna­siet.

Som för många andra musiker har frilansupp­dragen kommit glesare under coronaåret 2020. Per Thornberg har då fått tid över att färdigstäl­la sitt senaste projekt: boken ”Interaktio­ner i musik och konst”.

– Genom boken talar jag om varför jag inspirerat­s av olika konstnärer. Jag hoppas att den inte bara inspirerar kollegor, utan även väcker intresse hos konst- och musikälska­re. Tanken är att man ska sjunka in i texten och upptäcka konstnären under tiden man lyssnar på min musik, säger Per Thornberg.

” Tanken är att man ska sjunka in i texten och upptäcka konstnären under tiden man lyssnar på min musik.

Boken handlar om fem kompositio­ner där han berättar om sina musikalisk­a möten med konstnärer­na Karin Almlöf, Lage Lindell, Signe Lanje och Dagmar Glemme, de två sistnämnda från Halmstad.

– Ofta försöker jag fånga någon stämning i konstverke­t, men det blir såklart en subjektiv tolkning med musik som jag tycker passar.

Jag hittar en detalj och sedan kommer idéerna.

Konstverke­n The Light, The Starter, The Point, Lines & Waves och Free Tree Flow har omvandlats till musik. Flera av dem har skildrats med jazziga toner genom Pers saxofon eller piano.

– Alla fem singlar har släppts digitalt under 2020. Det är nytt och lite ovant för mig, men det är kul att hänga med i tiden och att musiken delas.

Det officiella boksläppet äger rum på Söndrums bibliotek den 7 november.

– Det är såklart coronaanpa­ssat med 20 besökare i taget, tillägger Per.

Per Thornberg

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Jazzmusike­rn Per Thornberg släpper boken ”Interaktio­ner i musik och konst” den 7 november. Det blir ett coronaanpa­ssat boksläpp på Söndrums bibliotek.
Bild: Jari Välitalo Jazzmusike­rn Per Thornberg släpper boken ”Interaktio­ner i musik och konst” den 7 november. Det blir ett coronaanpa­ssat boksläpp på Söndrums bibliotek.
 ??  ?? Per Thornberg är Halmstads egen jazzsaxofo­nist. Genom åren har han spelat på många vernissage­r och haft samarbeten med flera kända konstnärer.
Per Thornberg är Halmstads egen jazzsaxofo­nist. Genom åren har han spelat på många vernissage­r och haft samarbeten med flera kända konstnärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden