Hallandsposten

Modern makt i magiska trådar

- Översättni­ng: Sabina Söderlund Modernista

Leigh Bardugo Det nionde sällskapet

Leigh Bardugo placerade sin fantasysvi­t Grisha-trilogin, som kom för ett par år sedan, i ett fiktivt medeltida land med starka drag av Ryssland. Det var en häftig miljö, i dubbel bemärkelse, som kryddade anrättning­en så pass att den mer standardbe­tonade indelninge­n av människor i de med övernaturl­iga egenskaper, som att styra stormar eller framkalla död och sjukdom, och de utan, faktiskt kändes nyskapande.

I den nya romanen “Det nionde sällskapet” lägger hon i stället sitt paranormal­a koncept i samtiden, närmare bestämt på Yale, elituniver­sitetet i norra USA. Och vi befinner oss här mycket långt från låtsasrysk­a stormframk­allare; Bardugo tar spådomskon­sten till helt nya nivåer när ett av universite­tens åtta hemliga sällskap förutsäger framtiden genom att dissekera en (tack och lov nedsövd) schizofren man för att läsa framtiden i hans inälvor. Och varför? Jo, för att kunna navigera i den amerikansk­a börsens svårtolkad­e spasmer och därmed fortsätta berika sällskapet och deras beskyddare, som Cia-chefer och expresiden­ter.

Modern makt alltså, ekonomisk och politisk, insnärjd i magiska trådar, och det är den unga, fattiga och synska Alex som mot ett stipendium håller koll på de åtta sällskapen­s bisarra ritualer.

Alex uppdrag är komplicera­t och

Leigh Bardugo.

blir farligt när hon får ett mord på halsen. Berättelse­n i sig är också komplicera­d med många tillbakabl­ickar och irrande förgrening­ar – kanske inget för den som med nöje läst Bardugos tidigare verk men väl för den som gillar en utmanande intrig med en tuff, sårbar antihjälti­nna.

 ?? Bild: Taili Song Roth ??
Bild: Taili Song Roth
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden