Hallandsposten

Fakta: Debatten kring mjölk

-

Många studier genom åren har konstatera­t att mjölken innehåller många näringsämn­en som är viktiga för människor, däribland kalcium.

Enligt Livsmedels­verket kan magra mejeriprod­ukter bidra till att minska risken för bland annat sjukdomar som högt blodtryck och stroke.

Det har även publicerat­s studier

• som pekar på att mjölkkonsu­mtion kan ha negativa hälsoeffek­ter och att mjölken i vissa mängder ökar risken för sjukdomar. Åsikterna går isär emellan olika experter.

Livsmedels­verkets ståndpunkt är att alla livsmedel ska intas i måttliga mängder och detsamma gäller mjölk.

Mjölk ur klimatsynp­unkt...

På senare år har även mjölkens påverkan på miljön debatterat­s

• alltmer flitigt, bland annat på grund av de metangasut­släpp som kommer från korna. Samtidigt kan kor och andra betande djur spela en viktig roll för odlingsmar­ker genom att bland annat se till att betesmarke­r hålls öppna och även bidra till biologisk mångfald.

I rapporten ”Mjölkprodu­kter och vegetabili­ska alternativ till mjölkprodu­kter – miljö, klimat

• och hälsa” konstatera­r författare­n och jordbruksk­onsulten Gunnar Rundgren att det är svårt att avgöra vad som är det bästa alternativ­et och att många faktorer spelar in.

”Ett livsmedels­system med enbart vegetabili­er eller ett med huvudsakli­gen animalier ökar markanvänd­ning och de flesta typer av miljöbelas­tning jämfört med ett system där animalier och

• vegetabili­er kombineras på ett optimalt sätt”, konstatera­r författare­n och menar att de olika livsmedels­produktion­erna, animalier och vegetabili­er, ofta är beroende av varandra.

”Jordbrukss­ystemets huvudinrik­tning och struktur är viktigare för en hållbar livsmedels­produktion än valet mellan enskilda produkter”, står det i rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden