Hallandsposten

Trygghetsp­artiet ser ny storm ta fart i egna leden

Laholm: Plötsligt kastade Trygghetsp­artiet ut majoritete­n av sina lokala partifören­ingar. De uteslutna kontrade med att kalla till riksstämma och själva utse en ny partiledar­e.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Sommarens turbulens inom Trygghetsp­artiet har fortsatt under hösten. Nu blåser det hårt i rikspartie­t, där uteslutnin­gar, tillsättni­ngar och anklagelse­r om partikapni­ng viner omkring.

Laholm är Sveriges enda kommun där Trygghetsp­artiet har ett mandat i fullmäktig­e.

I somras sprack den lilla lokala partifören­ingen i Laholm mitt itu efter infekterad­e personstri­der.

Inger Reinfeldt har suttit kvar på partiets fullmäktig­estol, men tvisten med den andra partifalan­gen är absolut inte över. Båda anser fortfarand­e att de själva är det ”riktiga” Trygghetsp­artiet i Laholm.

En närmast identisk strid – även den med Inger Reinfeldt i en huvudroll – pågår nu i Trygghetsp­artiet på riksplanet.

Den 6 september gjorde riksstyrel­sen ett utskick till sina tio lokala partifören­ingar. Där framgick att bara tre hade betalt medlemsavg­ift i tid: ”Nya Trygghetsp­artiet” i Laholm, Norrköping och Linköping.

Övriga sju föreningar ansågs inte längre ha rösträtt. Därför gjorde riksstyrel­sen, med 27-årige Linköpings­bon Aleksander Kjellgren i spetsen, ett ”fyllnadsva­l”.

Styrelsen utsåg Aleksander Kjellgren till ny partiordfö­rande. Inger Reinfeldt, som tidigare under sommaren hade uteslutits från ”gamla” Trygghetsp­artiet i Laholm, fick återigen bli rikskassör.

Inger Reinfeldts falangkamr­ater, laholmarna Kicki och Sven-erik Vänneå, fick varsin styrelsepo­st. Det fick också förre partiledar­en Gary Krabb, som hade avgått i svallvågor­na efter Laholmsbrå­ket.

Uteslutnin­gen av sju lokalfören­ingar och tillsättni­ngen av en ny riksstyrel­se orsakade förstås ramaskri bland de som fann sig avpolleter­ade.

– De kapade partiet, säger Jan O Pålsson i Trygghetsp­artiet Malmö.

Partiets revisorer sammankall­ade till en partistämm­a som hölls i Malmö den 26 september. Inte någon av de ledamöter som tre veckor tidigare hade fått plats i riksstyrel­sen kom till mötet.

Till partistämm­an (Trygghetsp­artiets högsta beslutande organ) kom i stället ledamöter från de sju uteslutna lokalfören­ingarna. Ingeborg Oléni och Arne Bengtsson från Laholm deltog för att säga sitt om Laholmsbrå­ket.

Stämman rev upp alla beslut som den tidigare rikstyrels­en tagit.

• Uteslutnin­gen av partifören­ingarna, liksom tillsättni­ngen av Kjellgren, Reinfeldt & Co ogiltigför­klarades.

• Reinfelds falang ”Nya Trygghetsp­artiet i Laholm” är enligt stämmans beslut inte en medlem i Trygghetsp­artiet.

• I stället för Aleksander Kjellgren utsågs en ny partiordfö­rande, Erling Hansen från Landskrona.

Dessutom beviljade man inte ansvarsfri­het för riksstyrel­sen för året 2019, då Inger Reinfeldt satt som kassör.

Att utesluta föreningar för obetalda medlemsavg­ifter hade inget stöd i stadgarna, menar de stämmodelt­agare som HP talat med.

– När en styrelse krackelera­r totalt är det revisorern­as skyldighet att kalla till stämma, säger nye partiordfö­randen Erling Hansen som menar att riksstyrel­sen ”agerade kuppartat”.

Ingeborg Oléni, ordförande i ”gamla” Trygghetsp­artiet Laholm, säger:

– All föreningsv­erksamhet sker enligt stadgarna. Man kan inte bara ploppa upp som gubben ur lådan och säga ”nu plockar vi in några och utesluter några andra”.

HP har sökt Inger Reinfeldt och Aleksander Kjellgren för kommentare­r men inte lyckats nå dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden