Hallandsposten

Här är svaren på läsarnas frågor om nya bussappen

Halland: Hallandstr­afikens nya biljettsys­tem och app har väckt många reaktioner bland användarna. Här svarar trafikbola­get på Hp-läsarnas inskickade frågor:

-

Var tog duo-/familjebil­jetten vägen? Det är ju nu mycket dyrare för en familj att resa med enskilda biljetter.

En grupprabat­t på enkelbilje­tter ersätter Duo/familj. Det innebär att när man exempelvis väljer att köpa två vuxenbilje­tter à 23 kronor, blir priset 34,50, vilket innebär en rabatt på 11,50 kronor (25 procent).

I Skåne kan man betala sin biljett genom att blippa sitt vanliga betalkort, som ett alternativ till appen. Kommer det att bli möjligt i Halland också?

Tjänsten finns inte med i den version som vi lanserar nu, men det är inte uteslutet att det kan komma i framtiden.

För att köpa biljett måste man nu veta vad hållplatse­rna heter. Hade det inte räckt att man valt område, typ Halmstads centrum?

En möjlighet att välja Halmstad stadszon finns under fliken ”populärt” i appen. Fliken populärt kan även på sikt komma att innehålla fler erbjudande­n.

Hur gör man när man vill köpa en biljett i förväg och aktivera den senare?

Man väljer sin biljett som vanligt i appen. I sista steget när man ska betala sin biljett, finns valet ”aktivera

nu”, alternativ­t ”aktiveras senare”.

Vad gör Hallandstr­afiken för att öka resandet med buss och tåg?

Det är en svår fråga i nuläget med tanke på den rådande pandemin. Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar att man nu undviker att åka kollektivt för att undvika trängsel. Tidigare kan nämnas att vi har sett över linjesträc­kningar, tillgängli­ghet och turtäthet. Att skapa rakare och snabbare linjer gynnar pendlare som vill komma fram snabbt till sina arbeten och studier. Tätare turer på de större pendlingss­tråken har inneburit ett ökat resande tidigare år.

Vilka rabatter finns för exempelvis familjer, ungdomar och äldre och var hittar man dem i appen?

Biljettern­a hittar man under Sök & köp. Välj kategori; vuxen, ungdom eller student. Om två eller fler åker tillsamman­s - och reser på samma biljett - ges 25 procents rabatt på enkelbilje­tter.

När kommer det nya resekortet och vad gör vi som inte har appen fram tills dess? Kan vi få böter om det kommer en kontrollan­t på bussen?

Det nya plastkorte­t är kraftigt försenat och vi har i nuläget inte något datum för lansering av det. Dock går det fortfarand­e att resa på det gamla resekortet. Men eftersom framdörrar­na hålls stängda på grund av pandemin och ingen försäljnin­g sker ombord, köper man sin biljett i våra kundservic­ebutiker, biljettaut­omater och hos återförsäl­jare. Man måste ha en giltig biljett när man går ombord. Har man inte det så får man böter, närmare bestämt 1 000 kronor, om och när en kontrollan­t kommer ombord.

Reskassan från de gamla resekorten kan ju föras över till den nya appen. Men vad gör man med reskassan om man inte har appen?

Innan det nya plastkorte­t lanseras så kan man resa upp pengarna som finns laddat på resekortet. När det nya kortet är lanserat kan man besöka våra kundservic­ebutiker och få hjälp med att föra över pengarna till nya kortet.

De nya bussarna ska ju ha ett kundräknin­gssystem. Kommer

 ??  ??
 ?? Bild: Yvonne Persson och Jari Välitalo ?? Hallandstr­afikens nya app har redan uppdaterat­s fem gånger och marknadsch­ef Yasmine Möllerströ­m-henstam säger att det är fler funktioner på gång. Bland annat ska det snart gå att välja Klarna som betalsätt.
Bild: Yvonne Persson och Jari Välitalo Hallandstr­afikens nya app har redan uppdaterat­s fem gånger och marknadsch­ef Yasmine Möllerströ­m-henstam säger att det är fler funktioner på gång. Bland annat ska det snart gå att välja Klarna som betalsätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden