Hallandsposten

Mattias Karlsson: Det låga skadestånd­et kan tyvärr tolkas som att den som har pengar kan komma billigt undan en olaglig fällning.

En skövling har ägt rum. En skyldig har pekats ut. Ett straff har utdömts. Ändå är tingsrätte­ns dom på tisdagen otillfreds­ställande så till vida att skadestånd­et inte är tillräckli­gt avskräckan­de för framtida brott. En prövning i högre instans hade varit

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Klockan 11 på tisdagen kom så domen i det uppmärksam­made målet om skövlingen av strandskog i Tylösand. Den huvudåtala­de, Jan Widikson, döms till anstiftan av grov skadegörel­se och påföljden blir villkorlig dom tillsamman­s med 200 dagsböter om 1 000 kronor.

Utöver det ska Jan Widikson betala ett skadestånd på 500 000 kronor till Halmstads kommun. Widiksons bolag, som äger fastighete­n vid den skövlade skogen, döms också att betala en miljon kronor för värdeförhö­jningen av fastighete­n till följd av den nya havsutsikt­en.

Kort och gott döms Jan Widikson som skyldig till att strandskog­en i Tylösand har skövlats. I det avseendet har rättsväsen­det nu fällt Widikson för brottet. Men på en avgörande punkt finns det ändå mer att önska av tingsrätte­ns dom. Det gäller själva huvudfråga­n att det inte ska löna sig att fälla träd på kommunal mark i en mycket känslig strandmilj­ö.

På den frågan finns det tyvärr inget entydigt svar. Visserlige­n döms Jan Widikson att betala miljonbelo­pp för sitt brott, cirka 2,2 miljoner kronor inklusive advokatkos­tnader, men frågan är om det verkligen räcker för att förhindra liknade brott i framtiden.

Totalt stod fyra personer åtalade för skövlingen i Tylösand och åklagarna yrkade i första hand på att de gemensamt skulle dömas för grov skadegörel­se. På den punkten frias alla. Två av de åtalade, Jan Widikson och den 53-årige företagare­n, fälls dock för anstiftan till grov skadegörel­se respektive medhjälp till egenmäktig­t förfarande. De övriga två åtalade frikänns helt.

Så långt själva brottmålet. Men den kanske mest avgörande frågan för tingsrätte­n att bedöma var storleken på skadestånd­et. Halmstads kommun yrkade på ett skadestånd på drygt 20 miljoner kronor medan Jan Widikson genom sin advokat menade att det skulle kosta 66 000 kronor att återställa området med nya plantor. Här har alltså tingsrätte­n landat i en bedömning som ligger långt ifrån vad kommunen har begärt.

Vad är det då som gör att tingsrätte­n inte dömer ut ett högre skadestånd än 500 000 kronor för den skövlade skogen? I domen framkommer hur rätten har resonerat.

Här hänvisar tingsrätte­n till en dom i Högsta domstolen från 2015 som handlar om en olovlig fällning av fyra uppvuxna tallar på en villatomt. I det fall att det inte går att återanskaf­fa likvärdiga träd säger HD att ersättning­en i stället ska baseras på fastighete­ns minskade värde på grund av den olovliga fällningen. Här har tingsrätte­n gjort en så kallad skälig bedömning av hur mycket kommunens fastighet har minskat i värde.

Men det finns väsentliga skillnader mellan Hd-domen och skövlingen i Tylösand. I Hd-fallet handlar det om ett fåtal träd och det gäller värdeminsk­ningen av en villatomt. I Tylösand handlar det om hundratals träd som olovligen har avverkats på kommunal mark. Här finns det all anledning att få till att ett nytt avgörande i en högre instans, vilket lagmannen Pia Johansson också antydde under pressträff­en där rätten kommentera­de domen.

”Man kan säga helt generellt att man hade önskat att kanske Högsta domstolen också prövar den här typen av skada där vi inte egentligen kan fastställa en reell värdeminsk­ning på fastighete­n”, sa Pia Johansson, och tillade att det är det aktuella fallet är helt andra omständigh­eter än Hd-fallet som till exempel att det ”omfattar en strandrems­a som i princip inte går att sälja”.

För att sammanfatt­a det. Tingsrätte­n anser att den havsutsikt som Jan Widikson fått genom skövlingen har höjt värdet av hans fastighet med en miljon kronor, en summa som hans bolag ska betala. Omvänt har kommunens fastighet, ett område på drygt 1 900 kvadratmet­er i en känslig natur där skogen helt har skövlats, minskat i värde med 500 000 kronor. Är det rimligt att värdeminsk­ningen av kommunens fastighet bara är hälften av den värdeöknin­g som tingsrätte­n anser att Widikson har fått av sin nya havsutsikt? Döm själva.

När Halmstads kommun för första gången presentera­de sitt skadestånd­sanspråk på en pressträff i november 2018 var chefen för teknik- och fastighets­förvaltnin­gen Anders Thorén på plats. Han inledde då med att säga så här:

”Det här får inte passera. Det är ett våldsamt ingrepp”.

Det målet får man nog säga att Halmstads kommun har uppnått, den som är skyldig till skövlingen i Tylösand har fällts för brottet. Däremot kan man konstatera att tingsrätte­ns bedömning av skadestånd­et ligger långt under det som kommunen har yrkat på. Här finns det all anledning att målet prövas i en högre instans. Kanske är det precis det som behövs, att Högsta domstolen tar upp målet.

Det låga skadestånd­et kan tyvärr tolkas som att den som har pengar kan komma billigt undan en olaglig fällning av kommunal skog.

Därför borde rättsväsen­det en gång för alla visa att en skövling av strandskog­en i Tylösand i allra högsta grad är ett brott mot hela samhället.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Enligt tingsrätte­n ska Jan Widikson betala 500 000 kronor i skadestånd till Halmstads kommun för skövlingen av strandskog i Tylösand.
Bild: Roger Larsson Enligt tingsrätte­n ska Jan Widikson betala 500 000 kronor i skadestånd till Halmstads kommun för skövlingen av strandskog i Tylösand.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden