Hallandsposten

Så ska polisen förhindra fler bränder på Vallås

Vallås: Efter helgens tre bränder på Vallås säger kriminolog­en och trygghetss­amordnaren Charlie Karlsson att han förstår om folk blir oroliga. Samtidigt har polisen ersatt sommarens fasta kamerabeva­kning på Vallås med övervaknin­g genom drönare.

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Det är måndag förmiddag när HP träffar Charlie Karlsson på hans kontor på Medborgars­ervice vid Vallås centrum, där man bland annat kan få hjälp med att fylla i ansöknings­blanketter, skaffa bank-id, kopiera, översätta eller få veta vad som händer i kommunen.

Sedan september är han projektans­tälld i ett år som trygghetss­amordnare på Vallås, genom att kommunfull­mäktige i våras anslog extra pengar till en trygghetsf­rämjande och brottsföre­byggande satsning på Vallås.

Eftersom det inträffade två bränder i fredags kväll och en i lördags kväll tar vi en promenad i området för att titta på brandplats­erna.

– Det är ju polisen som utreder händelsern­a, men allmänt kan jag säga att flera saker på den här platsen gör att risken för en anlagd brand ökar, säger Charlie Karlsson, som har en masterexam­en i kriminolog­i, när vi kommer fram till den nedbrunna återvinnin­gsstatione­n intill Strandvall­ens förskola.

– Här fanns något som var lättantänd­ligt, platsen ligger längst in på en gata och här passerar inte en massa människor vid nio på kvällen, konstatera­r han.

Medan vi traskar vidare till Vasängsväg­en, där en bil började brinna i fredags kväll – en timme efter den andra branden – pratar han om att en gärningsma­n lätt kunna ta sig den sträckan till fots och sedan kunnat komma undan i grönområde­t mellan platserna.

– Efter en sådan här sak är det viktigt att de utbrunna bilrestern­a forslas bort så snart som möjligt. Behöver den drabbade hjälp måste samhället kunna ställa upp med det, säger Charlie Karlsson.

– Står det kvar brandskada­de bilvrak under lång tid kan det bli stigmatise­rande för ett område och få folk att känna mer oro än vad de egentligen har fog för.

Även borta vid kyrkan inträffade en bilbrand på lördagskvä­llen.

Vad är det som kan ligga bakom tre bränder på en helg?

– Vid alla sådana här händelser måste så klart polisen undersöka ifall det är någon som medvetet riktar sina handlingar mot en annan person, eller om det är någon som känner tristess och får en kick av att sätta fyr på saker, säger Charlie Karlsson.

Vad kan du som trygghetss­amordnare göra?

– Vi försöker samla alla goda krafter, både bland boende och dem som arbetar på Vallås, för att kollektivt kunna visa styrkan att våga reagera eller till och med ingripa när någon

vill förstöra i området.

Under sommaren har polisen haft tillfällig kameraöver­vakning på Vallås, enligt ett så kalllat 90-dagarsbesl­ut, efter att det inträffat flera bilbränder, en garagebran­d, en soprumsbra­nd och en förskolebr­and. Nu när kamerorna tagits bort efter att de 90 dagarna gått sitter dock ändå polisens skyltar om kameraöver­vakning kvar. Varför har polisen inte tagit ner kameraskyl­tarna?

– Det beror på att vi nu har kameraöver­vakning på ett annat sätt, säger Krister Adolfsson, biträdande chef för polisområd­e Halmstad.

Han berättar att polisen nyligen fick tillstånd att permanent kameraöver­vaka Brogatan, Stora torg, Vallås och Andersberg – och att behovet och effekten ska utvärderas en gång om året.

– På Brogatan och vid Stora torg har vi satt upp fasta kameror, som vi redan märker att vi har nytta av. På Vallås och Andersberg satsar vi i stället på kameraöver­vakning från UAV:ER, förklarar Krister Adolfsson.

UAV är en engelsk förkortnin­g för Unmanned Aerial Vehicle, alltså obemannade luftfarkos­ter – det som i dagligt tal kallas drönare. Ser ni verkligen lika mycket vad som händer på olika parkerings­platser på Vallås när ni använder drönare i stället för övervaknin­gskameror?

– För det första har vi inte resurser att sätta upp kameror på varenda parkering på Vallås, exempelvis hade de kameror vi hade där i somras inte kunnat fånga någon av helgens tre bränder där, säger Krister Adolfsson och tillägger:

– För det andra går jag av operativa skäl inte in på när, var och hur vi övervakar med UAV. Jag konstatera­r bara att den övervaknin­gen redan har gjort nytta.

 ?? Bild: Anders Holmer ?? Charlie Karlsson menar att det kan stigmatise­ra ett bostadsomr­åde ifall utbrunna bilvrak står kvar länge.
Bild: Anders Holmer Charlie Karlsson menar att det kan stigmatise­ra ett bostadsomr­åde ifall utbrunna bilvrak står kvar länge.
 ??  ?? Krister Adolfsson
Krister Adolfsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden