Hallandsposten

Jan Widikson var ”snubblande nära” ett fängelsest­raff

Halmstad: Jan Widikson har sagt att han blir helgonförk­larad den dag det brinner i Tylösand. Men tingsrätte­n ser honom inte som ett helgon, utan var ”snubblande nära” att döma honom till fängelse. Domen innebär att han och hans bolag ska betala 2,2 miljon

-

Av den 90 sidor långa domen framgår att tingsrätte­n friar Jan Widikson från åtalet om grov skadegörel­se. I stället döms han för anstiftan av grov skadegörel­se.

Enligt domen var Widiksons påstående att den som hållit i motorsågen avverkat på eget bevåg och utan instruktio­ner alltför ”osannolik”.

Rätten påpekar också att Widikson måste vara ”väl förtrogen med vikten av att inte olovligen fälla träd på annans mark” med tanke på att han tidigare lagförts för sådana brott intill sin nuvarande adress på Älgvägen 25.

Slutligen lyfter rätten fram allvaret i att resultatet intill Älgvägen 19 blev ”ett kalhugget område där till och med merparten av stubbarna från de avverkade träden frästs bort från marken”.

– Vi anser att det är klarlagt att syftet med avverkning­en var att få havsutsikt. Det fanns ingen sådan utsikt från markplanet på fastighete­n tidigare, säger rådmannen Joakim Hugoson, som tjänstgjor­t som extra domare i målet, och konstatera­r att det är bevisat att det rörde sig om minst 260 träd.

Åklagarna hade yrkat på att Widikson skulle dömas till ett flerårigt fängelsest­raff, men rätten menar att han klarar sig undan inlåsning med minsta möjliga marginal. Om hans brott hade motsvarat minst 12 månaders fängelse hade rätten varit tvungen att döma ut ett fängelsest­raff.

– Vi har kommit fram till att straffvärd­et för hans brott motsvarar 11 månaders fängelse. Det var alltså snubblande nära, kommentera­r rättens ordförande, lagmannen Pia Johansson.

Eftersom det rör sig om mindre än ett års fängelse väger rätten in att Widikson tidigare är ostraffad ”inom beaktansvä­rd tid” och att risken för att han gör sig skyldig till fortsatt brottsligh­et bedöms liten – och nöjer sig därför med en villkorlig dom med två års prövotid.

Det innebär att om han begår några brott under den tiden så kommer det här brottet att vägas in i bedömninge­n av det.

Frågan är förstås vad som hade krävts för att avverkning­en skulle komma upp i ett straffvärd­e på ett års fängelse. Enligt Pia Johansson finns det ingen exakt tariff, men i domen resonerar rätten kring att det hade funnits stöd för fängelse om värdet legat mellan 700 000 och 800 000 kronor.

Att skadestånd­et som Widikson nu ska betala till Halmstads kom

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Enligt uppgifter från Jan Widiksons försvarare till andra medier är han lättad över domen och vill troligen ”lägga detta bakom sig”.
Bild: Roger Larsson Enligt uppgifter från Jan Widiksons försvarare till andra medier är han lättad över domen och vill troligen ”lägga detta bakom sig”.
 ?? Bild: Povel Arwidson ?? Eftersom HP alltid strävar efter att höra alla parter har tidningen flera gånger försökt få Widiksons försvarare, advokat Lars Kruse, att ge sin syn. Men han meddelar att han uttalar sig för alla medier utom just Hallandspo­sten.
Bild: Povel Arwidson Eftersom HP alltid strävar efter att höra alla parter har tidningen flera gånger försökt få Widiksons försvarare, advokat Lars Kruse, att ge sin syn. Men han meddelar att han uttalar sig för alla medier utom just Hallandspo­sten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden