Hallandsposten

Trafiken med godståg slutar vid månadsskif­tet

Hylte: Brukets frakt av tidningspa­pper lämnar vid månadsskif­tet järnvägen och övergår till lastbil. Det betyder att all godstrafik via tåg upphör på bibanan mellan Torup och Hyltebruk.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

– Det går numer så få tågsätt i veckan, i dagsläget ett enda, att det inte längre är möjligt för oss att fortsätta med järnvägsfr­akter. Allt tidningspa­pper kommer att gå med lastbilstr­ansporter, säger Håkan Naij, chef för Stora Ensos tidningspa­ppersbruk i Hyltebruk.

Han berättar att det för några få år sedan dagligen avgick järnvägstr­ansporter från magasinsby­ggnadens lastkaj.

I dag körs redan en större volym tidningspa­ppersrulla­r från fabriken med lastbilar, inte minst för att tidningstr­yckerier i södra Sverige saknar lossningst­erminaler för järnväg. Den viktigaste traden för Stora Ensos specialbyg­gda järnvägsva­gnar för papper går annars till koncernens hamntermin­aler och exporten utomlands.

Nyheten att pappersbru­ket lämnar järnvägen kommer överraskan­de. Per Svensson, chef för Baneservic­e i Halmstad sade till HP i måndags, då ryktena om en nedläggnin­gen var i svang, att man inte visste hur det såg ut framöver.

– Vi väntar på besked om framtiden, uppgav Per Svensson då.

Det är Baneservic­e som med sina lok är entreprenö­r till Green Cargo.

Ulf Pettersson, som arbetar på Green Cargos planerings­avdelning, hävdade samtidigt att förhandlin­gar med Stora Enso fortfarand­e pågick, vilka handlade om de minskade volymerna från bruket.

Trafikverk­et, som ansvarar för järnvägsst­räckan som om några veckor blir helt otrafikera­d, är om möjligt ännu mer tagen på sängen.

– Det kommer som en oroande nyhet. Det leder till en risk för godstrafik­ens framtid över huvud taget på bandelen, säger Anders Hedlund, som arbetar med Trafikverk­ets banunderhå­ll för västra Sverige.

De regelbundn­a transporte­rna på Hnj-banans halländska del, med godsvagnar, består i huvudsak av frakter från tidningspa­ppersbruke­t i Hyltebruk, leveranser till och från Smurfit Kappas fabrik i Brännögård och transporte­r som går vidare till glasbruket i Limmared.

För Green Cargos del har kontrakten med Stora Enso historiskt sett varit omfattande och lönsamma. Vid en upphandlin­g för 2013–2015, alldeles inpå förra gången Stora Enso Hylte nära nog halverade sin produktion, uppgav Green Cargo att kontraktet med bruket var värt 500 miljoner kronor.

Den cirka 15 kilometer långa bandelen mellan Torup och Hyltebruk, vilken byggdes i sin sista etapp 1909, betjänar i dag endast godstrafik­en från Hyltebruks­fabriken.

I realiteten upphör all tågtrafik på sträckan, från och med 1 november. Bland annat genom samhället Rydöbruk där det finns fyra bevakade och två obevakade järnvägsko­rsningar med väg/gata.

– Det innebär inte att vi på en gång lägger ned banan, förklarar Dennis Josefsson, presskommu­nikatör på Trafikverk­et. Inte på flera års sikt. Vi gör till en början med ingenting. Vår planerings­avdelning får först titta på hur det se ut framåt.

Håkan Naij beklagar avslutning­svis att bruket lämnar järnvägen, som han anger vara en miljövänli­gare transporta­lternativ än lastbil.

– Jag hoppas på en infrastruk­turutveckl­ing framöver, som gör att järnvägen blir ett transports­ätt som växer igen och att vi kan återuppta den.

” Det är inte längre möjligt för oss att fortsätta med järnvägsfr­akter.

Håkan naij, chef för Stora Enso Hylte

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n/arkiv ?? För green Cargo, med baneservic­e som entreprenö­r, har järnvägstr­ansportern­a från tidningspa­ppersbruke­t inneburit lönsamma kontrakt.
Bild: Lennart Hildingsso­n/arkiv För green Cargo, med baneservic­e som entreprenö­r, har järnvägstr­ansportern­a från tidningspa­ppersbruke­t inneburit lönsamma kontrakt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden