Hallandsposten

Feststopp och hemmajobb – skärpta råd för Uppsala

Folkhälsom­yndigheten har, i samråd med bland annat smittskydd­släkare i region Uppsala, fattat beslut om skärpta allmänna råd. I Kronoberg har två sjukhus gått upp i stabsläge sedan antalet covidpatie­nter ökat de senaste dagarna

- TT

Från och med tisdagen uppmanas alla som vistas i Uppsala län att undvika resor med kollektivt­rafik eller andra allmänna färdmedel och att undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Beslutet om skärpta råd gäller till och med den 3 november men kan förlängas.

Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande sociala umgängesfo­rmer.

Statsepide­miolog Anders Tegnell hoppas att Uppsalabor­nas vardagsliv ska påverkas på flera sätt av råden:

– Framför allt att man försöker jobba mer hemifrån när det går och att man tänker efter innan man går på arrangerad­e fester och umgås med sina närmaste i stället.

” De skärpta råden gäller i två veckor; därefter ska effekterna av åtgärderna utvärderas.

Det är däremot inte aktuellt för universite­t och gymnasiesk­ola att gå tillbaka till distansstu­dier på heltid – nuvarande upplägg med distans vid behov eller till viss del verkar fungera bra, enligt Tegnell.

De skärpta råden gäller alltså i två veckor; därefter ska effekterna av åtgärderna utvärderas.

– Utifrån vad vi ser då kommer vi att förlänga dem eller gå tillbaka till de allmänna råden som gäller för andra i samhället, säger Tegnell. Påverkas resandet till och från Uppsala, ska man undvika att åka dit?

– Det finns möjlighet att ta med den typen av råd, men vår gemensamma bedömning landade i att vi inte såg någon risk just nu.

Tegnell får en fråga om vad myndighete­n vet om hur viruset smittar i kollektivt­rafiken.

– Tyvärr så finns det inte jättemycke­t studier om hur smittsprid­ning sker i kollektivt­rafik. En viktig del av smittsprid­ningen kan ske där eftersom det är där man möts. Den är nog inte oviktig, men tyvärr finns få studier, säger han.

Beslutet om skärpta råd har fattats efter att smittsprid­ningen i Uppsala ökat och även börjat märkas i form av ökad belastning på sjukvården.

– Vi utesluter inte att detta kan bli aktuellt i fler regioner. Det som nu händer i Uppsala, som vi inte ser på andra platser, är ett ökat tryck på vården, säger Tegnell.

Trycket på sjukvården ökar även i Kronobergs län, rapportera­r P4 Kronoberg . Enligt ett pressmedde­lande från regionen går sjukhusen i Växjö och Ljungby upp i så kallat stabsläge efter att antalet inneliggan­de covid-19 patienter ökat kraftigt de senaste dagarna.

Platsläget är ansträngt med överbelägg­ningar på många avdelninga­r. ”Vi har valt att gå upp i stabsläge för att bättre kunna kraftsamla men också signalera att det här är på allvar”, skriver sjukhusche­f Maria Wiltz.

Anders Tegnell, statsepide­miolog

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden