Hallandsposten

Irland backar in i karantän med målet att kunna fira jul

Irland backar in i en nästan total karantän sedan smittsprid­ningen tagit rejäl fart. Målet är att få ned siffrorna i tid till jul – och det blir dyrt.

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Den irländska regeringen har lagt restriktio­nerna på den allra högsta nivån, med vissa undantag. I sex veckor förväntas människor i landet hålla sig hemma i möjligaste mån och inte ta emot några besökare, men skolor kommer att ha verksamhet som vanligt.

Irland var i ett liknande karantänsl­äge under våren, men trappade sedan ned åtgärderna, steg för steg i maklig takt. Landets pubar hann till exempel inte få tillåtelse att servera gäster på plats innan antalet smittade började stiga på nytt.

Premiärmin­ister Micheál Martin meddelade de nya påbuden i ett tv-sänt tal på måndagen. För bara två veckor sedan sade hans regering nej till en uppmaning från landets folkhälsom­yndighet att snabbt höja restriktio­nerna till högsta nivå.

– Bevisen för att en potentiell­t allvarlig situation ska uppstå under kommande veckor är nu för starka, sade Martin, som uppmanade alla irländare att ta läget på allvar.

– Om vi arbetar tillsamman­s de kommande sex veckorna så kommer vi kunna fira jul på ett betydelsef­ullt vis, sade han enligt etermedieb­olaget RTÉ .

Omkring tusentalet smittade personer upptäcks just nu dagligen i Irland. Om smittskydd­såtgärdern­a följs till punkt och pricka bedömer hälsodepar­tementets särskilda coronagrup­p att det kan vara mellan 50–100 fall om dagen i tid till jul, enligt gruppens utlåtande till regeringen, som The Irish Times har tagit del av.

Ett förbud för hyresvärda­r att vräka sina hyresgäste­r kommer att införas under sexveckors­perioden, säger bostadsmin­ister Darragh O’brien till RTÉ . Regeringen överväger också att införa böter för olika överträdel­ser.

Alla affärer och verksamhet­er som inte fyller nödvändiga syften kommer att behöva stänga. Livsmedels­butiker, bensinstat­ioner och apotek får fortsätta vara öppna, restaurang­er får inte servera gäster på plats och frisörer och andra butiker får bomma igen.

Irlands näringsidk­are har inte gjort något fel de senaste månaderna,

Micheál Martin. säger vice premiärmin­ister Leo Varadkar, som också är näringsliv­sminister. 40 000 arbetstaga­re har permittera­ts de senaste två veckorna och totalt väntas 150 000 bli det.

De sex veckornas omfattande karantän kommer att kosta staten omkring motsvarand­e 15,5 miljarder kronor när regeringen inför en särskild arbetslösh­etsersättn­ing, lönesubven­tioner samt verksamhet­sstöd.

Premiärmin­ister Micheál Martin meddelar att detta kommer att bekostas genom lån och att det kommer att få långsiktig­a konsekvens­er.

– Vi kan göra så här i år, vi kan göra det nästa år. Vi kommer att behöva ett vaccin nästa år, säger han enligt The Irish Times .

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden