Hallandsposten

Irländare fruktar att julen ställs in

Tålamodet börjar tryta bland irländare när landet stänger ned – igen. Nu hoppas de att sex veckors karantän räcker för att de ska kunna fira jul. – Att bara få fira med låg profil med familjen hade varit tillräckli­gt, säger Dublinbon Maureen Coen.

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Maureen Coen arbetar på en advokatfir­ma i Dublin, som sedan i somras har börjat uppmuntra sina anställda att komma tillbaka till kontoret. De senaste veckorna har hon varit där en till två gånger i veckan.

– Nu har vi fått besked om att vi ska undvika att komma dit över huvud taget. Det är tillåtet i akuta, nödvändiga och särskilda fall, men annars ska vi undvika kollektivt­rafiken och arbeta hemifrån, säger hon.

– Det är kämpigt, ärligt talat. Mina föräldrar bor 1 timme och 45 minuters bilfärd härifrån och jag har inte sett dem på två månader.

I våras beordrades Irlands befolkning att stanna hemma i möjligaste mån för att begränsa spridninge­n av coronaviru­set. Restriktio­nerna började sakta dras tillbaka, men införs nu helt och hållet igen i sex veckor framöver.

Orla Delassus arbetar för ett läkemedels­företag i Dublin och har jobbat hemifrån sedan de första restriktio­nerna infördes i mars.

Hon har lärt sig leva med dem, men upplever nu att det går baklänges.

– Jag inser att det behövs begränsnin­gar när antalet smittade blir fler och fler, men jag tänker att problemet inte har legat hos restaurang­erna och barerna, utan mer bland yngre människor som har sett till att träffas på andra sätt, säger hon.

Det sociala behovet har inte blivit ett problem i Orla Delassus fall, då hon delar boende med fyra andra. Efter jobbet har hon försökt komma ut och motionera – inom den bestämda radien. Men hon tycker sig märka att många andra ledsnar när samma tunga besked kommer igen.

– Det har varit en del fram och tillbaka och folk blir irriterade. Nu när det blir vinter och dagarna blir kortare blir det svårare att se ett ljus som vi är på väg emot.

Regeringen­s uttalade förhoppnin­g med sexveckors­karantänen är att befolkning­en ska kunna fira en något sånär normal jul.

Orla Delassus kommer ursprungli­gen från staden Galway, två timmar bort på Irlands västkust. Hon träffade senast sin familj för två månader sedan och får ge sig till tåls. Delassus håller tummarna för att det blir julfirande hemma, som vanligt, men tar inte ut något i förskott.

– Om de inte tillåter det misstänker jag att många kommer göra det ändå, på julen vill ju alla träffa sina familjer.

 ?? Bild: Paul FAITH/AP/TT ?? En kvinna passerar en nedstängd pub i Irlands huvudstad Dublin på måndagen.
Bild: Paul FAITH/AP/TT En kvinna passerar en nedstängd pub i Irlands huvudstad Dublin på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden