Hallandsposten

Regeringen­s inresebesk­ed öppnar för stortävlin­gar

Regeringen föreslår att elitidrott­are ska undantas från det nuvarande inreseförb­udet. Det får skidskytte­arrangören i Östersund att hoppas på en världscupt­ävling igen. – Nu är vi att räkna med, säger tävlingsch­efen Patrik Jemteborn till TT.

- TT

Sedan den 19 mars har ett inreseförb­ud till Sverige från andra länder än Eu-länder, Storbritan­nien, Norge, Island, Liechtenst­ein och Schweiz gällt.

På grund av detta gick Östersund miste om världscupt­ävlingarna i skidskytte i december när regeringen tidigare i höstas inte kunde ge något undantag för elitidrott­are. I stället blev finländska Kontiolaht­i och österrikis­ka Hochfilzen tävlingsor­terna.

Men när regeringen under tisdagen meddelade att de föreslår ett undantag för elitidrott­are jublar arrangören i Östersund. Ändå sedan det stod klart att de skulle gå miste om tävlingen har Östersund fortsatt ha dialog med Internatio­nella skidskytte­förbundet, IBU.

– Rapportern­a runt om i världen hur det ökar (coronaviru­set) går ju upp och ner och vi vet ju inte vad som händer. IBU har frågat oss om hur vi ställer oss till att vara standby om några kamrater får problem framöver, säger tävlingsch­efen Patrik Jemteborn.

De tre världscupt­ävlingarna (Peking, Nove Mesto och Holmenkoll­en) efter VM i slovenska Pokljuka i februari är fortsatt bara preliminär­a.

I mitten av november kommer IBU spika världscupp­rogrammet för de tre tävlingarn­a. Beroende hur världsläge­t ser ut kan alltså Östersund trots allt få arrangera en tävling kommande säsong.

– Nu kan vi verkligen. Nu är vi att räkna med och vi vill hjälpa till, det är därför det kallas för ”biathlon family”. Det är jättekul, ett klokt besked. Vi är tacksamma och har haft bra dialog med idrottsmin­istern under hela resan, säger Jemteborn.

Förslaget om undantaget kommer nu att remitteras med förhoppnin­g om att förordning­en kan träda i kraft i mitten av november.

– Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internatio­nella tävlingar i Sverige, säger idrottsmin­ister Amanda Lind (MP).

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Hanna Öberg och hennes landslagsk­ollegor kan trots allt få tävla i Östersund i vinter.
Bild: Fredrik Sandberg Hanna Öberg och hennes landslagsk­ollegor kan trots allt få tävla i Östersund i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden