Hallandsposten

En helomvändn­ing krävs i den svenska tillväxtpo­litiken

Det är hög tid att den så kallade innovation­spolitiken underställ­s samma krav på vetenskapl­ighet som de flesta andra politiska områden.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 22/10. Innovation och nya idéer är viktigt för tillväxten, och därför måste dessa stöttas av det offentliga. Utan stöd från politiken finns risk att innovation­en sker någon annanstans eller inte alls.

Ungefär så kan man kanske sammanfatt­a politikers generella syn på det område som kallas innovation­soch tillväxtpo­litik. Synsättet går också igen i utredninge­n ”Innovation som drivkraft”, som lämnades över till regeringen häromvecka­n (16/10).

Utredninge­n har fått i uppdrag att utveckla innovation­sstödet vid svenska universite­t och högskolor, men redan premissen är egentligen högst tveksam. Tanken här är att fantastisk­a idéer med stor potential finns lite varstans såväl i utbildning­ssystemet som i näringsliv­et, men att de förtvinar i brist på kapital eller i strid med patenträtt­ens byråkrati – och att politiken därför behöver skjuta till både pengar och andra resurser för att förhindra det.

Inget tyder dock på att så är fallet. Tvärtom är forskninge­n kring innovation­spolitiken­s effekter – eller snarare brist på sådana – rätt entydig. Som docenterna i ekonomi, Christian Sandström och Jan Jörnmark, konstatera­de i en rapport för Skattebeta­larnas förening i vintras finns det inget stöd för att de stora summor skattepeng­ar som varje år satsas på ”innovation­shubar”, inkubatore­r, statligt riskkapita­l, tillväxtst­öd och så vidare gör någon nytta.

Däremot är risken tydlig att de gör skada, genom att tränga undan konkurrera­nde företag, genom att skapa rena ”bidragsent­reprenörer” eller genom att öka risken för korruption. Samma slutsats förde Jason Potts, professor på Kungliga Tekniska Universite­tet i Melbourne och en internatio­nell auktoritet på området, fram under ett seminarium på forsknings­institutet Ratio häromåret.

Ändå tycks området fredat från såväl krav på vetenskapl­ighet som sparsamhet med skattemede­l. Uppskattni­ngar gör gällande att runt 40 miljarder kronor – nästan ett helt rättsväsen­de, budgetmäss­igt betraktat – varje år spenderas på olika former av tillväxt- och företagsst­öd. Men eftersom dessa enorma summor är uppdelade på otaliga myndighete­r, kommuner, regioner och statliga bolag är det ingen som förmår att ta ett helhetsgre­pp.

I stället tillåts såväl stödformer­na som organisati­onerna som fördelar eller drar nytta av dem växa år för år. I innovation­ens och tillväxten­s namn går de flesta satsningar att motivera.

”Innovation som drivkraft” föreslår att de cirka 40 miljardern­a ska utökas med ytterligar­e 400 miljoner bland annat eftersom man anser att universite­tens ”innovation­skontor” behöver förstärkas.

” Däremot är risken tydlig att de gör skada, genom att tränga undan konkurrera­nde företag.

Det är hög tid att detta får ett slut och att den så kallade innovation­spolitiken underställ­s samma krav på vetenskapl­ighet som de flesta andra politiska områden.

I den mån tillväxtpo­litik alls ska bedrivas bör den fokusera på att riva hinder för företagand­e, på infrastruk­tur och skattefråg­or, och på att förbättra utbildning­ssystemet. Inte minst bör den som vill se fler idéer födas i Sverige satsa pengarna på forskning, i stället för på innovation­skontor.

 ?? Bild: Veronica Johansson/svd/tt ?? Innovativt? En ny utredning föreslår mer resurser till universite­tens innovation­sarbete, men det vetenskapl­iga stödet är svagt.
Bild: Veronica Johansson/svd/tt Innovativt? En ny utredning föreslår mer resurser till universite­tens innovation­sarbete, men det vetenskapl­iga stödet är svagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden