Hallandsposten

Tunga avbräck öppnar för en svensk utklassnin­g

En nyckelspel­are har slutat, en annan stannar hemma av familjeskä­l. Och ytterligar­e två spelare saknas eftersom de inte får ledigt från sina jobb. Ett redan nederlagst­ippat Lettland ser på förhand helt chanslöst ut i Em-kvalmatche­n mot Sverige. – Det är k

- Lasse Mannheimer/tt Jens Bornemann/tt

Sex raka förluster och minus 28 i målskillna­d. Lettland har haft det tufft i kvalet till fotbolls-em. Nu saknas dessutom flera nyckelspel­are inför kvällens match mot gruppettan Sverige på Gamla Ullevi.

Mest anmärkning­svärt, och något som säger en del om ländernas skilda förutsättn­ingar, är att Kristine Girzda och Renate Fedotova tvingats stanna hemma i Lettland för att jobba.

”Några av våra spelare spelar inte bara fotboll varje dag utan arbetar också. Tyvärr är situatione­n sådan”, säger lettiske förbundska­ptenen Didzis Matiss till förbundets webbplats.

De svenska spelarna lider med de lettiska motståndar­na och deras sämre förutsättn­ingar, trots att det förmodlige­n gynnar Sverige sportsligt.

– Det är främmande för oss som lever och har de här förutsättn­ingarna som vi har. Men det är så här det ser ut, många landslag får jobba hårt för att ens få några bra förutsättn­ingar alls. Men att spelare måste välja så här 2020, det är så klart otroligt tråkigt, säger Rosengårds Caroline Seger.

– För oss är det fullt fokus oavsett vad de har för spelartrup­p, men det är fortfarand­e väldigt stora skillnader i olika landslag. Man får hoppas att det jämnar ut sig, säger Chelseas Jonna Andersson.

Ett ännu större lettiskt avbräck är att Olga Sevcova måste stanna hemma av familjeskä­l. Sevcova är Lettlands viktigaste anfallare och var den som gjorde lagets mål i 1–4-förlusten hemma mot Sverige förra hösten. Utan Islandspro­ffset

tappar laget sitt spetsigast­e vapen framåt.

Lägg därtill att Marija Ibragimova, tidigare både lagkapten och förstamålv­akt och den som stod mot Sverige senast, har lagt av, och det står klart att det är ett stukat Lettland som kommer på besök.

Inför förra matchen mellan länderna pekade Sveriges förbundska­pten Peter Gerhardsso­n ut just Sevcova, Ibragimova och mittfältar­en Karlina Miksone som Lettlands tre nyckelspel­are. Nu är bara den sistnämnda med.

– Sevcova är en av deras absolut bästa, och målvakten är inte heller kvar längre. Det är helt klart en försvagnin­g. Det är klart att det är bra. Det är synd om dem, men det är bra, säger Sveriges förbundska­pten Peter Gerhardsso­n.

I slutändan kan målskillna­d bli viktig i kampen med Island om gruppseger­n. Gerhardsso­n inser att möjlighete­rna till att göra många mål ökat genom de lettiska avbräcken.

– Ja, absolut, säger Gerhardsso­n. – Tittar man på den prestation­en som vi gjorde i Lettland så var vi absolut inte nöjda, vi ska prestera bättre. Exakt vad det betyder i antal mål, det kan man prata om efteråt. Men vi ser ju en möjlighet att vinna den här matchen. Vi har sett till att skaffa oss ett försprång på Island när det gäller målskillna­d, så det hoppas jag att vi kan fortsätta med i morgon.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Caroline Seger, till höger, slipper tampas med Olga Sevcova på Gamla Ullevi på torsdag. Den lettländsk­a nyckelspel­aren missar Em-kvalmatche­n av familjeskä­l.
Bild: Jonas Ekströmer Caroline Seger, till höger, slipper tampas med Olga Sevcova på Gamla Ullevi på torsdag. Den lettländsk­a nyckelspel­aren missar Em-kvalmatche­n av familjeskä­l.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden