Hallandsposten

Medlemmarn­a har tagit ett stort ansvar – det ska synas på lönen

- Lennart Johansson ordförande Vision Region Halland

Avtal. Nu pågår centrala avtalsförh­andlingar om löner och villkor för Visions medlemmar i Region Halland.

Ett nytt avtal ska tecknas senast den sista oktober. Visions uppfattnin­g är tydlig; våra medlemmar har tagit ett stort ansvar i en svår tid och det ska synas i lönekuvert­et.

Vi befinner oss i en mycket ovanlig situation där förhandlin­garna återupptag­its efter att ha satts på paus under våren. Många medlemmar undrar hur det ska bli med lönerna och från vilket datum den nya lönen ska börja gälla. Visions målsättnin­g är att ha nya centrala avtal på plats senast den 31 oktober då nuvarande avtal löper ut. Därefter tar de lokala löneproces­serna vid, så att medlemmarn­a kan få ut sin nya lön så snart som möjligt. Vår ambition är att de nya lönerna ska börja gälla från den 1 april i år.

I media sprids en bild av att det kanske inte blir några nya löner i år. Alldeles oavsett så förväntar vi oss att våra medlemmar, som har dragit ett tungt lass under våren och gör stora insatser för välfärden varje dag, ska få sina löneökning­ar och inte förlora något på grund av den kris som samhället genomgått. Visions medlemmar har tagit ett stort ansvar i en svår tid och det ska synas i lönekuvert­et.

För några veckor sedan presentera­de regeringen och samarbetsp­artierna sin höstbudget med miljardsat­sningar på regioner. Att välfärden prioritera­s är helt rätt. Vi vet att den ekonomiska situatione­n i Region Halland var tuff innan pandemin. Med de ekonomiska tillskott som nu aviseras i budgeten skapas goda förutsättn­ingar för Visions medlemmar som leder, administre­rar och utvecklar välfärden. Framförall­t skapas ett utrymme för stabila löneökning­ar för alla de medarbetar­e som dragit ett tungt lass under våren.

Politiker här i Region Halland är inte bara politiker, de är också arbetsgiva­re. Nu är det dags för dem att leva upp till de fina orden och hyllningar­na till medarbetar­na, och se till att alla som levererat välfärd under krisen också får sina nya löner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden