Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Nu kan Halmias och HBK:S damlag se sig om i stjärnorna efter att få spela på Örjans vall – och det är ett jättelikt svek.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Jag kommer osökt att tänka på sagan om Mäster Skräddare när jag tänker på Halmstads kommun i de senaste turerna kring hybridgräs­et på Örjans vall.

Den om den lille mannen som kommer in till skräddaren med en bit tyg som från början ska bli en rock men sedan varje lördag får beskedet att det i stället ska bli ett par byxor och sedan en väst och ett par vantar och en tummetott. Och sista lördagen återigen kommer in:

”Goddag, goddag, Mäster Skräddare, är min tummetott färdig?”

”Ack nej, det bidde ingen tummetott.”

”Bidde det ingen tummetott? Vad bidde det då?”

”Det bidde ingenting.” Ungefär så. För det var i december 2018 som kommunstyr­elsen klubbade igenom att avsätta sju miljoner, vilket var en glädjekalk­yl i sig, för hybridgräs på Örjans vall. Men sedan har det, i sedvanlig Halmstadan­da, flyttats fram och förskjutit­s. Så sent som i augusti slog kommunens strategisk­e anläggning­sutvecklar­e, Magnus Rasmusson, fast att hybridgräs­et skulle bli bortåt sju miljoner dyrare och klart tidigast våren 2022.

Och på måndagen var alltså investerin­gen för hybridgräs plötsligt borta i Alliansens budget. Puts väck! Och inte med innan 2025.

– Vi tar bort det. Man hade satt av sju miljoner och det var den bedömninge­n man gjorde och sedan har man gått upp till 11 miljoner och sedan 14 miljoner, motiverade kommunstyr­elsen ordförande, Jonas Bergman, beslutet i HP när man samtidigt passade på att sänka skatten med tio öre – något som man oavsett det gäller skola, vård, äldreomsor­g eller idrott, kan tycka vad man vill om.

Men vad gäller Örjans vall tyckte Bergman att planen är tillräckli­gt bra.

– Vi pratar som Sveriges äldsta gräsplan. Alla andra har byggts om i dag och även om vi förhoppnin­gsvis klarar de återståend­e matcherna i höst ska planen sedan också stå redo till vårpremiär­en i slutet av mars , konstatera­r kommunens enhetschef, Jonas Eidergård, krasst.

Hbk-målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist twittrade också syrligt efter beskedet: ”Kul att Örjans valls plan är så dålig som den aldrig varit tidigare och kommunstyr­elsens ordförande säger att vi är nöjda? Senast hade man dumpat halva Tylösand på mattan två dagar innan match.”

Men det är ändå inte HBK:S A-lag som drabbas hårdast, där man hellre tycks prioritera en upprustnin­g av ”potatisåke­rn” till B-plan och konstgräs på grusplanen.

Det är HBK:S och Halmias damlag som med hybridgräs var garanterad­e att få spela på sin egen hemmaarena, Örjans vall.

Nu kan de se i stjärnorna efter det, vilket är ett jättelikt svek mot damfotboll­en från kommunens sida när en hybridgräs­plan hade höjt nyttjandeg­raden från 150– 200 timmar till 500–800 timmar.

– Halmstad arenas A-plan var den sämsta i serien och därför föredrog vi faktiskt att spela borta, medger Halmias damlagsträ­nare Peter Blomqvist.

– Så nu när det heller inte blir Örjans vall skulle vi hellre spela på någon av konstgräsp­lanerna.

Fredrik ”Fidde” Andersson, tränare i HBK:S damlag, är också besviken:

– Jag tycker att det är märkligt och trist att man river upp tagna beslut och ritar om kartan igen. För det är ju damerna som drabbas eftersom herrarna knappast lär flytta på sig.

Att Halmias och HBK:S damer i egenskap av division 1-lag (tredjedivi­sionen) borde prioritera­s före Halmias herrar, degraderad­e till division 3 (femtedivis­ionen) lär heller inte ske.

– Nej, man kan ju tycka att det borde fungera så. Men respektive klubb har ett antal tillfällen att fritt disponera arenan. Och skulle vi gå in och styra måste det till ett ändrat nämndsbesl­ut, förklarar Eidergård.

Först simhallen. Sedan Sturehalle­n. Därpå Söndrums idrottspla­ts. Och Halmstad arena. Och Örjans vall. Och ishallen som började byggas 1967 men ännu inte är klar. Halmstad kan snart starta ett långbänkss­nickeri vad gäller idrottsfrå­gor.

Men IFK Halmstad får i alla fall sin upprustnin­g av friidrotts­arenan tidigarela­gd med budgeterad­e nio miljoner kronor, invänder säkert någon.

Jovisst, applåder för det även om det också borde ha gjorts för länge, länge sedan.

Eller som Eidergård inflikar: – Vi har äskat pengar för det sedan jag började här för elva år sedan...

Så de som tror att detta hade blivit verklighet om inte Halmstad hade hamnat i pinsamt fokus i samband med Sm-veckan, när friidrotte­n skulle flyttas till Borås, räcker upp en hand.

Därför ett tips till BK Hallandia och övriga misshandla­de bowlingklu­bbar i Halmstad (som snart inte är så många): Sök VM i bowling. Då kanske kommunen illa kvickt projektera­r en bowlinghal­l (Em-möblers snart tomma lokaler?) för att inte kvävas av alla skämskudda­r.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Persson/lina Salomonsso­n, arkiv ?? Damfotboll­en är och lär förbli en engångsför­eteelse på Örjans vall sedan Alliansen i måndags helt hade strukit hybridgräs­et i budgeten. Som här med HBK och Laholms FK:S möte i fjol och Halmias match mot Djurgården 2014.
Bild: Johan Persson/lina Salomonsso­n, arkiv Damfotboll­en är och lär förbli en engångsför­eteelse på Örjans vall sedan Alliansen i måndags helt hade strukit hybridgräs­et i budgeten. Som här med HBK och Laholms FK:S möte i fjol och Halmias match mot Djurgården 2014.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden