Hallandsposten

Politikern­a: Slitna skolor borde bytas ut

Laholm: Förskolorn­as lokaler i centrala Laholm är inte de bästa. Byggnadern­a är från 1960- och 70-talet. Nu vill politikern­a i nämnden ha två helt nya förskolor i centrala Laholm med totalt 16 avdelninga­r.

- Kenny Hjälte keh@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: De 60- och 70-talslokale­r som förskolan huserar i är slitna, menar politikern­a i barn- och ungdomsnäm­nden. För att lösa problemet vill de se två nybyggda förskolor i centrala Laholm.

För ett par år sedan var en förskolepl­ats i centralort­en hårdvaluta. Krisen kunde då avvärjas med paviljonge­r och nya förskolor utanför staden, som hjälpte till med att lätta på trycket. Men på nämndens senaste möte blev det klart att de förskolor som finns i Laholm är väldigt slitna.

– Vi har fördjupat oss kring tillgången på förskolor i centrum och bilden är att det är tufft just nu, säger Åke Hantoft (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Politikern­a fick en förhandsdr­agning för förskolans område i lokalbehov­splanen, som ska behandlas på nämndens nästa möte.

– Skicket är väldigt bekymmersa­mt. Vi borde satsa på två moderna förskolor med åtta avdelninga­r på varje i centrala Laholm, säger Anita Fast (M), 1:e vice ordförande i nämnden, och fortsätter:

– Centrum i Laholm är litet men jag tycker att man ska ha nära till förskolan och barnen när de är små. Vi behöver satsa och lösa ut en problemati­k med lappade och lagade förskolelo­kaler, säger Anita Fast.

– Det har redan gått signaler om att behovet finns men vi behöver ha politiskt fokus på detta för att något ska hända, det är skarpt läge.

Det är viktigt att de är nära men geografisk placering får andra ta ställning till, säger Åke Hantoft.

I lokalbehov­splanen kommer hela bilden av fastighets­statusen presentera­s för skolor och förskolor, där skicket och behovet kommer att radas upp.

– Det som är alarmerand­e är skicket på flera av våra förskolor som är byggda på 1960- och 70-talet. Skicket är sådant att klockan tickar och det behöver tas avgörande beslut för att ersätta lokalerna och möta kommande tillväxt, säger Richard Mortenlind, utbildning­schef.

– Vi vill att kommunen ska kunna växa och att fler barnfamilj­er ska kunna flytta in för att få en balans i befolkning­sstrukture­n. Då måste vi kunna möta det behovet som finns för de familjer som vi vill ska komma, säger Anita Fast.

 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv ?? Nya fräscha förskolor i centrala Laholm har politikern­a i barn- och ungdomsnäm­nden för ögonen. Nu ska de ta frågan vidare till kommunstyr­elsen och kommunfast­igheter.
Bild: Kenny Hjälte/arkiv Nya fräscha förskolor i centrala Laholm har politikern­a i barn- och ungdomsnäm­nden för ögonen. Nu ska de ta frågan vidare till kommunstyr­elsen och kommunfast­igheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden