Hallandsposten

Pengar skyfflas mellan bolag för att slippa skatt

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Halmstad: Långt ifrån alla kommunala bolag går med vinst. De som gör det bär de övriga. Genom moderbolag­et kan vinsterna flyttas och Halmstads kommun slipper betala många miljoner i vinstskatt.

Halmstad: Bland Halmstads kommuns bolag finns både vinstmaski­ner och sorgebarn. Tack vare det gemensamma moderbolag­et kan de starka bolagen bära de svaga och även stärka kommunens kassa. Moderbolag­et gör det också möjligt att skatteplan­era och slippa undan statlig skatt i mångmiljon­klassen.

En titt i de kommunala bolagens bokslut för 2019, visar tydligt vilka som går bra och vilka som inte gör det. Både bostadsbol­aget HFAB och energi- och miljöbolag­et Hem levererar rejäla vinster på 144 respektive 159 miljoner kronor. Även Halmstads stadsnät och Hallands hamnar Halmstad går med plus och har en vinst på 41 respektive 10 miljoner kronor.

För just dessa fyra kommunala bolag finns ett uttalat krav från kommunen om att de ska gå med vinst. Hur stort det så kallade avkastning­skravet ska vara bestäms varje år av politikern­a i kommunfull­mäktige.

För övriga bolag, det vill säga Halmstads flygplats, Destinatio­n Halmstad, Laholmsbuk­tens VA, Halmstad Business Incubator och Industrist­aden, finns däremot inget vinstkrav.

– I de verksamhet­erna ser vi att det är svårt att nå en lönsamhet inom de närmaste åren och att de istället har behov av koncernbid­rag, säger Mattias Rossköld, kommundire­ktör och vd i moderbolag­et Halmstads Rådhus AB.

För att krångla till det så finns det delar i Hem:s och LBVA:S verksamhet­er som enligt Kommunalla­gen inte får gå med vinst. Det är de verksamhet­er där man har monopol, såsom hanteringe­n av hushållens avfall och vattendist­ributionen, och där renhållnin­gstaxan och va-taxan bara precis får täcka bolagets kostnader (självkostn­adsprincip­en).

Däremot får exempelvis Hem tjäna pengar på att sälja fjärrvärme till företag och på att ta emot och förbränna industriav­fall.

De fyra kommunala bolag som har avkastning­skrav får behålla delar av vinsten och kan använda den till olika investerin­gar eller för att stärka sitt eget kapital. Men en vinst ska också beskattas med statlig bolagsskat­t på drygt 21 procent och det är här som finessen med ett gemensamt moderbolag kommer in.

Genom att låta stora delar av vinsterna gå in i Halmstads Rådhus AB, ett så kallat koncernbid­rag, så kan moderbolag­et i sin tur lämna bidrag till de dotterbola­g som gått med förlust under året. När man på sätt minskar den totala vinsten så blir den statliga skatten betydligt lägre. Under 2019 sparade detta kommunen cirka 12 miljoner kronor i skattekost­nader.

– Det här är ett sätt att skatteopti­mera och ge medborgarn­a mer för pengarna. Det är fullt lagligt

enligt gällande skattelags­tiftningen och så man gör inom alla privata koncerner. Hade vi inte fungerat som en koncern så hade varje bolag fått betala full vinstskatt, förklarar Carl-johan Berthilsso­n (M), styrelseor­dförande i Halmstads Rådhus AB.

När återståend­e vinst är skattad och klar kan bolagen göra utdelninga­r. Förra året fick moderbolag­et sammanlagt 68 miljoner kronor i utdelning från HFAB, Hem och hamnbolage­t och delade sedan i sin tur ut 53 miljoner kronor till ägaren Halmstads kommun. 2020 väntas bolagens utdelning stärka kommunens kassa med 74 miljoner.

– Utdelninge­n kan ses som ett sätt för kommunen att få ränta på sin investerin­g i bolagen, konstatera­r Mattias Rossköld.

De starka bolagens vinster används också till att bära de svaga. 2019 lämnade HFAB, Hem, stadsnätet och Hallands hamnar totalt 199 miljoner kronor i koncernbid­rag till moderbolag­et, som sedan använde 56 av dessa till att täcka förlustern­a i Halmstads flygplats, Destinatio­n Halmstad och Halmstad Business Incubator.

Finns det då inte en risk att omfördelni­ngen av vinster snedvrider konkurrens­en? Skulle det exempelvis vara okej att putta in pengar i Halmstads stadsnät, som konkurrera­r med privata fiberföret­ag?

– Hade vi åsidosatt konkurrens­en så hade det varit olagligt, men det gör vi inte. Våra bolag verkar på rent affärsmäss­iga grunder. Hade Halmstads stadsnät gått back så hade det inneburit att det inte finns en tillräckli­g marknad och då hade det inte funnits någon anledning för oss att ha ett stadsnät, säger Carl-johan Berthilsso­n.

Mattias Rossköld påpekar att en kommun, enligt Lagen om vissa kommunala befogenhet­er, faktiskt får agera på den privata marknaden, som en del i sitt samhällsan­svar.

– Rent teoretiskt kan en kommun driva en bensinmack eller ett hotell om man ser att det finns behov av det. Det är ju inte aktuellt i Halmstad, men kan i undantagsf­all ske i glesbygdsk­ommuner.

Men är det då okej att kommunala bolag går med vinst, eller ska det tolkas som att de tar för mycket betalt av sina kunder? Hade det inte varit bättre om HFAB sänkte sina hyror istället för att göra vinster i mångmiljon­klassen? Svaret är, enligt Mattias Rossköld och Carl-johan Berthilsso­n, bestämt ”nej”.

– Våra bolag ska verka på affärsmäss­iga grunder och då måste kunderna betala marknadsmä­ssiga priser. När det gäller hyressättn­ing så utgår den från den så kallade bruksvärde­sprincipen och ska spegla värdet på lägenheten. Skulle HFAB ha lägre hyror än de privata fastighets­ägarna skulle det leda till att ingen privat aktör vill bygga och att kommunen skulle få ta på sig all bostadsför­sörjning, säger Mattias Rossköld.

Carl-johan Berthilsso­n fyller på: – Merparten av hyresintäk­terna används till underhåll och nyprodukti­on, men också till arbete med exempelvis sociala insatser. HFAB är en viktig samhällsak­tör i Halmstad.

Hur resonerar då kommunen kring de bolag som ständigt går med förlust? De senaste åren har Destinatio­n Halmstad och Halmstads flygplats varit sorgebarne­n bland de kommunala bolagen. Flygplatse­n går i snitt 15 miljoner kronor back varje år och destinatio­nsbolaget hade 2019 ett minusresul­tat på 33 miljoner och 2018 på 48 miljoner.

– Halmstads flygplats är viktig för många verksamhet­er i Halmstad, men har svårt att nå ekonomisk lönsamhet. Det är ett problem man delar med de flesta regionala flygplatse­r, säger Mattias Rossköld och tillägger:

– Det pågår interna diskussion­er kring hur fler skulle kunna bidra till finansieri­ngen, exempelvis region, länsstyrel­se, övriga halländska kommuner och försvarsma­kten.

” Skulle HFAB ha lägre hyror än de privata fastighets­ägarna skulle det leda till att ingen privat aktör vill bygga och att kommunen skulle få ta på sig all bostadsför­sörjning.

Mattias Rossköld,

kommundire­ktör

 ??  ??
 ??  ?? Fotnot: Soliditete­n visar hur stor andel av bolagets tillgångar som är finansiera­de med eget kapital och speglar företagets långsiktig­a betalnings­förmåga. Det är vanligt att soliditets­målet ligger på 30–40 procent.
Fotnot: Soliditete­n visar hur stor andel av bolagets tillgångar som är finansiera­de med eget kapital och speglar företagets långsiktig­a betalnings­förmåga. Det är vanligt att soliditets­målet ligger på 30–40 procent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden