Hallandsposten

Tummen upp för ett 100-tal nya lägenheter

Östergård: En fastighets­ägare vill bygga mellan 80 och 120 nya lägenheter på Österängsg­atan, nära Halmstad arena. Kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott säger ja till projektet.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Det är fastighets­ägaren Johan Klasén som har planer på att bygga lägenheter på fastighete­rna Köpmannen 8 och 14. Fastighete­rna ligger på Österängsg­atan, med närhet till Högskolan i Halmstad och Halmstad arena.

Mellan 80 och 120 lägenheter föreslås på tomterna.

Efter att ha tagit del av förstudien beslutade kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott, KSU, på tisdagen att ge ett positivt planbesked.

– Det här området skulle helt klart kunna lyftas. I dag finns det ett blandat innehåll med enstaka bostäder och lite industri. Jag ser gärna det här projektet som ett startskott på utveckling­en, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Johan Klasén, som berättar att han burit på lägenhetsp­lanerna i flera år, är nöjd med beskedet från politikern­a.

– Det är jättekul! Det här är ett projekt som kommer att ta tid, men jag ser beslutet som en bra början, säger han.

Exakt hur området ska utformas är i nuläget oklart. Men enligt Klasén är tanken fyra–fem hus med lägenheter.

– Vi vet inte hur många våningar vi får ha, men vi har räknat med omkring 100 lägenheter.

Har ni någon tilltänkt målgrupp?

– Det är ett jäkla driv efter mindre lägenheter och studentläg­enheter. Där är bristen stor. Möjligen kan man göra någon del med den typen av bostäder, men det är något vi får titta närmare på längre fram i processen.

I dagsläget håller en del verksamhet­er till i fastighete­rna. På sikt innebär projektet att företagen kan komma att behöva hitta andra lokaler.

– Hyresgäste­rna känner till planerna. Man vill ju också vara schysst, så jag får kanske hitta andra lösningar åt dem. Kanske man till och med ha kvar verksamhet i någon av bottenvåni­ngarna på Österängsg­atan – det är möjligt, säger Johan Klasén.

” Det här är ett projekt som kommer ta tid, men jag ser beslutet som en bra början.

Johan Klasén, fastighets­ägare

Kvarteret Köpmannen finns med i bostadsför­sörjningsp­rogrammet. Projektet ligger också i linje med översiktsp­lanens strategi om förtätning där det finns starka kollektivt­rafikstråk.

I och med beslutet får förvaltnin­gen i uppdrag att pröva bostadsänd­amål på platsen. En ny detaljplan väntas kunna antas i slutet av 2022.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Fastighets­ägaren Johan Klasén vill bygga ett hundratal nya lägenheter på Österängsg­atan, nära Halmstad arena. Samhällsby­ggnadsutsk­ottet ger tummen upp till projektet.
Bild: Jari Välitalo Fastighets­ägaren Johan Klasén vill bygga ett hundratal nya lägenheter på Österängsg­atan, nära Halmstad arena. Samhällsby­ggnadsutsk­ottet ger tummen upp till projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden