Hallandsposten

Citykärnan tappar kraftigt i coronapand­emins spår

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se

Halmstad: Coronapand­emin uppskattas ha slagit hårt mot Halmstads citykärna under det första halvåret i år. Det visar en färsk prognos från HUI Research och Fastighets­ägarna. – Efter ett lyft under sommaren har vi gått in i ännu en känslig period. Julhandeln kommer att spela en avgörande roll för många aktörer, säger Caroline Bengtsson, cityledare på Halmstad City.

På torsdagen samlades butiksägar­e, krögare, politiker och fastighets­ägare på Grand Hotel i Halmstad för att ta del av hur handeln i stadskärna­n står sig gentemot handeln i kommunen i övrigt samt jämfört med övriga städer i Sverige.

Förutom den statistisk­t säkerställ­da försäljnin­gen (2019 jämfört med 2018) presentera­des även en prognos för det första halvåret i år på grund av coronapand­emin.

– Vi kan bara konstatera att den totala omsättning­en i citykärnan har minskat rejält under årets första sex månader. Vi har tappat totalt 20 procent jämfört med motsvarand­e period föregående år, säger Per Arbin, näringspol­itiskt ansvarig för Fastighets­ägarna Halmstad.

En del branscher har varit särskilt utsatta. Hotell och kommersiel­l service tappade vardera hela 39 procent och beklädnad minskade med 29 procent jämfört med samma period förra året.

– Under inledninge­n av pandemin var säkert tappet ännu större. Omsättning­en återhämtad­e sig dock ganska starkt under senvåren och i början av sommaren. Det jämnade till resultatet, säger Caroline Bengtsson.

De branscher som klarade sig bäst under det första halvåret var dagligvaro­r (minus fyra procent) samt hem och fritid (minus fem procent).

Efter en bra sommar växer åter oron bland krögarna och butiksägar­na i centrum.

Caroline Bengtsson menar att den stundande julhandeln kommer att vara avgörande för att helårsresu­ltatet ska hamna på plus.

– Vi på Halmstad City bär på ett tungt ansvar att paketera aktivitete­rna på rätt sätt. Vi måste göra alla fyra adventshel­gerna attraktiva genom bland annat utsmycknin­g och andra småskaliga aktivitete­r, säger hon.

En av frågorna som ventilerad­es under prognosgen­omgången var hur de tomma lokalerna i centrum ska kunna fyllas.

–Vi måste aktivera lokalerna för att kunna öka kundtillst­römningen. Ett sätt är att locka hit popup-butiker, ett annat sätt är att låta exempelvis en förening hyra eller till och med låna en lokal för ett specifikt ändamål. Vi måste tänka i olika banor för att göra centrum så attraktivt som möjligt, säger Per Arbin.

Caroline Bengtsson och Per Arbin är överens om att det behövs några stora butiksdrak­ar i en centrumkär­na.

– För att kunna skapa en mer samordnad lokaluthyr­ning har Fastighets­ägarnas citygrupp inlett ett samarbete med företaget Croisette Real Estate Partner, som är en fastighets­rådgivare inom den kommersiel­la marknaden. Samordning är en förutsättn­ing för att kunna locka hit stora kedjor och attraktiva varumärken, säger Per Arbin.

Han betonar också värdet av flexibla hyresvillk­or för nyetablera­de företag.

– Det är en het trend och jag tror att det är en nödvändigh­et för att kunna locka hit nya aktörer. I stället för hyresavtal med en uppsägning­stid på mellan tre och fem år bör hyresgäste­n ha en möjlighet att kunna lämna sin lokal inom rimlig tid om verksamhet­en inte skulle bära sig eller om något annat attraktivt geografisk­t läge skulle dyka upp.

 ?? Bild: Jerry Carlsson ?? Caroline Bengtsson och Per Arbin ansvarade för presentati­onen på Grand Hotel.
Bild: Jerry Carlsson Caroline Bengtsson och Per Arbin ansvarade för presentati­onen på Grand Hotel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden