Hallandsposten

Beslut från högre instans ökar chans att få glasa in

Nissastran­d: Möjlighete­n att få bygglov för att glasa in sin balkong på Nissastran­d har ökat markant med länsstyrel­sens och Mark- och miljööverd­omstolens beslut. – Det är positivt för oss att vi har fått vägledning, men vi måste fortfarand­e pröva varje en

- Cecilia Welin

Nyligen fick Riksbyggen – efter att ha drivit sitt ärende ända upp i högsta instans – rätt att glasa in balkonger på sin fastighet på Nissastran­d. Länsstyrel­sen har också, i två liknande fall, gett privatpers­oner rätt mot kommunen.

Bägge instanser har kritiserat gällande detaljplan som ligger till grund för att de inblandade fått avslag på sina ansökninga­r om att få glasa in. Planen beskrivs som otydlig och krånglig.

Katarina Finyak välkomnar de båda besluten och domen.

– Det är en lättnad och det blir också tydligt för oss hur vi ska jobba framåt. Vi är skyldiga enligt lag att rätta oss efter det som står i detaljplan­en men vi har också tyckt att den varit otydlig. Nu har vi fått vägledning och det är positivt för då kan vi också underlätta för våra medborgare, säger hon och tillägger:

– Det är ingen prestige för oss att en domstol går emot de beslut vi fattar utan det blir i stället så att nu kan vi känna oss trygga i det vi gör. Det är därför vi har överinstan­ser.

Domen i Mark- och miljööverd­omstolen går inte att överklaga. Beslutet är dessutom prejudicer­ande. Byggnadsnä­mnden har heller inga planer på att överklaga de två beslut som länsstyrel­sen fattat, uppger Jan Prytz (M), ordförande.

– Vi kommer att ha både länsstyrel­sens beslut och domstolens avgörande med oss när vi nu ska göra nya prövningar av dessa tre bygglovsär­enden, säger Katarina Finyak.

” Nu har vi fått vägledning och det är positivt för då kan vi också underlätta för våra medborgare.

Länsstyrel­sens och domstolens inställnin­g i frågan innebär dock inte att det framöver blir fritt fram för alla på Nissastran­d att glasa in sina balkonger.

– Vi måste alltid göra en individuel­l prövning i varje enskilt fall och vi måste fortfarand­e titta på till exempel balkongens utformning, där vi gärna ser en lösning med profillösa glas för estetikens skull, och tekniska egenskaper, säger Katarina Finyak och fortsätter:

– Men domen var en tydlig markering som ger dem som bor på Nissastran­d större möjlighet att glasa in. Så man kan absolut säga att möjlighete­n har ökat.

Mila Sladic, planchef, känner inte till fler fall i kommunen där en liknande skrivning om inglasning använts i detaljplan­en.

– Vi kommer förstås inte att använda oss av samma formulerin­g framöver. Vi har en ny plan- och bygglag nu och även från 1 oktober nya föreskrift­er och allmänna råd om detaljplan och planbeskri­vning vilket minskar risk för otydliga planbestäm­melser framöver, uppger hon.

Katarina Finyak

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Claes-göran Klittby på Nissastran­d är en av dem som har kämpat länge för att få glasa in sin balkong. Efter tre avgöranden i domstol och länsstyrel­se ser utsikten för ett bygglov betydligt bättre ut.
Bild: Roger Larsson Claes-göran Klittby på Nissastran­d är en av dem som har kämpat länge för att få glasa in sin balkong. Efter tre avgöranden i domstol och länsstyrel­se ser utsikten för ett bygglov betydligt bättre ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden