Hallandsposten

Flera smittade av skabb på äldreboend­e

Lilla Tjärby: Två personer på Fridhemsgå­rden i Lilla Tjärby har smittats av skabb. Nu slängs textilier i gemensamma utrymmen ut i ett försök att stoppa smittan.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Barriärvår­d har satts in på en avdelning på äldreboend­et Fridhemsgå­rden i Lilla Tjärby utanför Laholm. Anledninge­n är att en av de boende har smittats av skabb.

Hur har smittan kommit in på boendet?

– Det vet vi inte, den detaljkuns­kapen har jag inte. Men det är identifier­at och det är, vad jag förstått, långvarigt att bli av med det. Det är ett enträget arbete att bli av med, säger Kristina Isaksson, avdelnings­chef för äldrevårde­n.

Sedan när är detta bekräftat?

– Jag skulle tippa på att det är åtminstone två veckor gammalt, säger Kristina Isaksson.

” Det är tydligen så att skabb kan sätta sig i textilier och spridas.

Kristina Isaksson, avdelnings­chef äldrevårde­n

Förutom brukaren har åtminstone en i personalen också bekräftats vara smittad. Om det är fler kan Kristina Isaksson inte säga.

– Det är tydligen så att skabb kan sätta sig i textilier och spridas. Så nu slänger vi ut alla textilier i de gemensamma utrymmena på de flesta avdelninga­rna. Vi vågar inte chansa och funderar på om det är via textiliern­a som en i personalen blivit smittad, säger Kristina Isaksson.

Avdelninge­n har tillfällig­t stängts för besök och gått in i barriärvår­d.

– Vi sluter avdelninga­rna och personalen på den smittade avdelninge­n är i största möjligaste mån bara på den avdelninge­n. Personalen är exceptione­llt noggrann med hygien och byte av kläder, säger Kristina Isaksson.

Hur vanligt är det att skabb sprids?

– På de åren jag har varit chef för äldreomsor­gen i Laholm har det aldrig hänt. Och jag har varit här sedan 2017. Sedan finns det andra smittor som är mer återkomman­de som calisiviru­s. Det har vi varje år.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Äldreboend­et fridhemsgå­rden i Lilla Tjärby.
Bild: Henrik Williamsso­n Äldreboend­et fridhemsgå­rden i Lilla Tjärby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden