Hallandsposten

Rune, 65: ”Kommer aldrig mer bli en slarver”

Laholm: Som 65-åring fick Rune Svensson nog av att äta dåligt och röra sig för lite. Med mycket vilja, rörelse och en balanserad kost har han gått ner 30 kilo på fem månader.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

För tre år sedan gick Rune Svensson från Skogaby i pension. Han slutade röra på sig och började äta onyttigt vilket resulterad­e i att han gick upp i vikt. Då såg han en Facebookan­nons från Hälsostudi­on i Båstad.

– Där stod det något om 30-dagarsutma­ningen som började i maj. Jag tänkte att det var en bra lösning att gå på det, säger Rune Svensson där han slagit sig ner på en stol på Mellby padel center.

Första gången han vägde sig på utmaningen stod vågen på 129,8 kilo. En månad senare hade han gått ner tio kilo. Allt tack vare mer träning, en omlagd kost och mycket vilja.

Efter utmaningen har han fortsatt att träna. Nu är det vardag med tre till fyra löppass och två padelpass varje vecka. När Rune Svensson träffar Hallandspo­sten skiner han av lycka över att ha klarat springa milen utan att stanna.

– Jag kände mig så stark att jag hade kunnat springa hundratals meter till, säger Rune Svensson.

Han undviker socker och äter numera naturell yoghurt med müsli och ägg till frukost. Vissa dagar lever han enbart på frukt. På lördagar äter han godis med gott samvete, han vill inte sluta leva helt.

– Nu känner jag mig starkare, piggare och gladare. Jag känner mig som en 30-åring. Innan retade mina kompisar mig för att jag hade stor buk. Nu kan jag skratta åt dem, säger han.

Led du av din vikt tidigare?

– Jag mådde inte dåligt, men när jag tittade på mig själv i spegeln så tyckte jag att jag behövde gå ner lite. Jag trivdes inte med mig själv.

Nu är målet att inte gå över 100 kilo. Samtidigt har han andra delmål som innebär att skaffa sig mer armmuskler som ska hjälpa honom att slå hårdare när han spelar padel.

Padeln har dessutom gett honom många nya vänner. Tack vare forum där han sökt efter padelspela­re har han kommit i kontakt med en mängd människor som han lärt känna. Nu spelar han både i Mellbystra­nd och i Ängelholm. Han har till och med funderat på att spela veteran-sm om det blir av.

Tipset till andra är att ta tag i saken och minska sockret. Nu tänker han fortsätta att hålla vikten, äta rätt och röra sig mycket.

– Jag tänker aldrig mer bli en slarver. Sedan längtar jag tills coronaviru­set försvinner så att jag kan komma ut och dansa med min särbo, säger Rune Svensson.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Någon vecka in på 30-dagarsutma­ningen såg Rune Svensson ut som på bilden till höger. Till vänster syns en 30 kilo lättare, piggare och mer träningsmo­tiverad man som motionerar i princip varje dag.
Bild: Evelina Gunnarsson Någon vecka in på 30-dagarsutma­ningen såg Rune Svensson ut som på bilden till höger. Till vänster syns en 30 kilo lättare, piggare och mer träningsmo­tiverad man som motionerar i princip varje dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden