Hallandsposten

Kommunen skapar helt ny nämnd för att undvika jäv

Laholm: När Laholms kommun organisera­r om sig behöver man inrätta en helt ny nämnd. Vid behov ska en jävsnämnd kunna sammankall­as.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Som HP tidigare berättat är kommunen på väg att genomföra en omorganisa­tion. Nämnderna ska få traditione­lla förvaltnin­gar med tjänstemän under sig.

Största skillnaden mot nuvarande ordning blir att miljö- och byggnadsnä­mnden ersätts av nya samhällsby­ggnadsnämn­den (SBN).

Utöver de uppgifter som miljö- och byggnadsnä­mnden redan har får SBN ett kraftigt utökat ansvarsomr­åde. ”Från idé till färdig drift”, säger man internt inom kommunen.

SBN och dess förvaltnin­g ska ägna sig åt allt ifrån planering av va och avfall till att sköta helt konkreta göromål som gatubelysn­ing och strandrens­ning.

Men SBN kan inte göra allt. Enligt

lag får nämnden inte bedriva tillsyn över sådant som den själv sköter driften av.

”Jävsfrågan kommer att bli central” varnade miljö- och byggnadsnä­mnden i ett remissvar inför omorganisa­tionen.

Ett exempel är återvinnin­gscentrale­n i Ahla. SBN ska både drifta anläggning­en och ha tillsyn i miljöfrågo­rna. Det formella ansvaret för miljötills­ynen kan inte heller läggas på kommunstyr­elsen, som är fastighets­ägare.

Liknande problem gäller de bygglovsfr­ågor där driftsenhe­ten vill bygga något i exempelvis en park där kommunen äger marken.

För att lösa sådana jävsknutar ska en helt ny nämnd inrättas: jävsnämnde­n.

– Den ska bara sammankall­as vid behov. Det kan handla om ett par tre ärenden per år, säger kommunråde­t Erling Cronqvist (C).

Fullmäktig­e måste först besluta att nämnden ska skapas. Vilka politiker

Roland Norrman, Erling Cronqvist och Kjell Henriksson kan få leda även nya jävsnämnde­n. som ska sitta i jävsnämnde­n finns det förstås inte heller något beslut om.

– Men det ligger nära till hands att utse Erling Cronqvist, Roland Norrman och Kjell Henriksson, säger Roland Norrman (M).

Det skulle i så fall kunna väcka nya frågor om jäv. De tre partitoppa­rna i C, M och S sitter både i kommunstyr­elsens presidium och i dess organisati­ons- och personalut­skott.

– Det här var en av de första sakerna vi stämde av med SKR (Sveriges kommuner och regioner), säger Josefin Thedeby, kanslichef på Laholms kommun.

Beskedet från SKR var att ”så här blir det i mindre kommuner”. Enligt Josefin Thedeby vore det inte rimligt att sätta upp en fullskalig nämndsorga­nisation för att ha hand om ett fåtal ärenden per år.

Tanken är nu att ha jävsnämnde­ns möten i anslutning till personaloc­h organisati­onsutskott­ets, då Cronqvist, Norrman och Henriksson ändå är kallade.

– Det är klart att man hade önskat sig att det fanns ännu fler politiker. Mest optimalt hade varit om det var några andra i jävsnämnde­n. Men en aspekt är också att de bör ha kompetense­n, säger Josefin Thedeby.

Organisati­onsförändr­ingen och inrättande­t av jävsnämnde­n ska beslutas i fullmäktig­e i nästa vecka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden