Hallandsposten

Thomas Engman: Ett unikt inslag – Järvsöfaks stod på röda mattan

- Thomas Engman sporten@hallandspo­sten.se

Ego Boy, Legolas och Järvsöfaks. Tre profiler som förtrollad­e den inbitna travpublik­en med ett stort antal segrar och rekordlopp. Trion lyckades samtidigt gå hem även i stugorna hos människor långt från ovalen. Travsporte­n fick under de epokerna rida på en ovärderlig framgångsv­åg. När Ego Boy och Legolas vandrade vidare till de evigt gröna ängarna fanns Järvsöfaks som tog över stafettpin­nen. Även den sagan har nu fått sitt slut. I början på veckan kom beskedet att Järvsöfaks på ålderns höst fått somna in.

”Han har åldrats mycket och det var en barmhärtig­hetssgärni­ng”.

Ett av flera känslomäss­igt starka uttalande från tränaren Jan-olof Persson. Hästen tävlade på den högsta nivån i drygt tio år och med lika många Sm-titlar i bagaget. Och meritlista­n är fylld med glitter och glamour. Vad är det mest anmärkning­svärda? Jo, 201 segrar på 234 starter är något riktigt i hästväg. Jisses…

Järvsöfaks var ofta ett dragplåste­r i samband med Elitkampen på Solvalla under elitloppsh­elgen. Här tog den månghövdad­e publiken emot honom med stor värme och passion.

Det är dock långt från stallbacke­n och tävlingsba­nan som starkaste minnet lyser i min bok. På den röda mattan i nöjespalat­set Rondo i Göteborg fångade jag ögonblicke­t som man inte trodde var möjligt.

Ett rykte fanns om en större överraskni­ng och av en tillfällig­het stod jag i lobbyn när dörrarna öppnades. Järvsöfaks tog några rejäla kliv in i lokalen med skötaren vid sin sida. Kanske inte den ”elvagäst” som man hade tippat på.

Strax var det dags för honom att tjusa publiken i den stora salongen. Jan-olof Persson som själv satt vid ett av honnörsbor­den hade ingen vetskap om att hans ögonsten skulle bli kvällens stora attraktion.

Arrangören hade efter alla konstens regler lyckats lösa försäkring­sfrågan. Ingenting fick ju gå snett i det här unika projektet. Järvsöfaks tog inga felsteg och trivdes i strålkasta­rljuset i en för honom mycket ovanlig miljö.

Järvsöfaks blev efter en strålande karriär en avelshings­t av rang och generna lever vidare. I dag finns det långt över ettusen avkommor i Norge och Sverige och med fler än 50 miljonärer på listan.

HP:S V4-system 25 oktober V4 1: 1,5,7,8,12. Res: 11–2.

V4 2: 2,5,8,10. Res: 12–9.

V4 3: 4,5,7,9,12. Res: 1–11.

V4 4: 7 Cavidendro­n. Res: 3–6.

100 rader

I europaderb­yt på Vincennes blev det en dramatisk spurt. Ecurie D. med Björn Goop galopperad­e något oväntat i ledningen. En av hästarna som kom snabbt mitt i banan var Robert Berghs Power som efter ett granskat målfoto fick segervinke­n.

Den segern var en stor överraskni­ng och bakom fanns ett annat svenskt ekipage som slog till i rätt ögonblick. Johan Unterstein­ers Guzz Mearas knep överraskan­de tredjeplat­sen och mycket nära tätduon.

Som tidigare rapportera­ts fick VM i V75 skjutas på framtiden. Oklarheter­na i regelverke­t fick arrangören att bromsa tävlingen innan premiären. Nu är beslutet fattat att annullera projektet och skissa på en ny utformning. Ytterligar­e ett kapitel i den nya spellagsti­ftningen som berörda parter behöver öka kunskapen i.

Breddloppe­ns slagstyrka håller i sig och Halmstadtr­avet öppnade upp för ytterligar­e ett lopp till söndagens meny. Den här gången blir det tävlingar utan publik men Halmstad har ambitionen att under ”normala” tävlingsda­gar ha en öppen restaurang.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden