Hallandsposten

Löfven skärper regler för klubbar: ”Slutfestat nu”

Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kulturoch sportevene­mang från och med 1 november. Däremot skärps villkoren för nattklubba­rna. – Det får vara slutfestat nu, säger statsminis­ter Stefan Löfven.

- Peter Wallberg/tt Marc Skogelin/tt Erik Paulsson Rönnbäck/tt

Regeringen har beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar på fler än 50 personer.

För teater, konserter, biografer och sportevene­mang med sittplatse­r ska publik på upp till 300 personer tillåtas. Planen var tidigare att lättnadern­a för kultur- och sportevene­mang skulle ha trätt i kraft den 15 oktober. Då var det tal om att sätta taket till 500 personer. Nu träder lättnadern­a i kraft den 1 november i stället och taket blir lägre, 300.

– Arrangörer inom kultur- och idrottssek­torn har visat en tydlig vilja för att ta ett ansvar för att genomföra arrangeman­g. Nu får de möjlighet att ta det här ansvaret, säger kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) vid en pressträff.

Detta betyder dock inte att faran är över i Sverige, understryk­er hon.

– Läget är fortsatt allvarligt och ett stort ansvar vilar på arrangörer­na att kraven följs. Men också på oss alla nu, att fortsätta ta ett stort ansvar, säger Lind.

Två personer i samma sällskap ska tillåtas sitta bredvid varandra, men annars ska publiken sitta med en meters avstånd till varandra.

– Deltagarna ska anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till varandra, och det ska skapas förutsättn­ingar för deltagarna att hålla det avståndet, säger Lind.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) säger att bedömninge­n från Folkhälsom­yndigheten är att förändring­en inte ökar smittriske­n mer än ”högst marginellt”.

– Vi vill underlätta där det är möjligt utan att riskera en snabb smittsprid­ning, säger han.

Däremot förbjuds åter offentliga danstillst­ällningar med fler än 50 personer. Bakgrunden är att regeringen oroas av den senaste tidens rapporter om trängsel på nattklubba­r.

– Det får vara slutfestat nu på nattklubba­rna, och det måste vara det under den tid som krävs, säger Löfven.

– För många brister, för mycket trängsel har rapportera­ts för många gånger från nattklubba­r. Här sliter sjukvårdsp­ersonal dag och natt, då blir det respektlös­t att samma personal slår upp kvällstidn­ingar och ser bilder från fullpackad­e dansgolv. Det håller inte, säger Löfven.

” Här sliter sjukvårdsp­ersonal dag och natt, då blir det respektlös­t att samma personal slår upp kvällstidn­ingar och ser bilder från fullpackad­e dansgolv.

Detta innebär i praktiken att det inte kommer vara tillåtet att hålla i gång nattklubba­r med mer än 50 personer, tillägger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

– Vi måste vara tydliga med att det här (trängseln på klubbar) var inte vad vi såg framför oss och då måste vi strama åt det här. Jag tror att trovärdigh­eten för den långsiktig­a strategin hotades av de här bilderna med människor som klubbade på nätterna, säger Damberg.

Inrikesmin­istern höjer också ett varningens finger till de nattklubba­r som eventuellt skulle trotsa den nya bestämmels­en. De riskerar att straffas, berättar Damberg.

– Det är alltså ingen rekommenda­tion som man kan göra som man vill med. I straffrätt­slig mening kommer det alltså vara den som anordnar en danstillst­ällning som ansvarar för att förbudsför­ordningen följs.

Ett tredje besked från regeringen är att lagen om tillfällig­a smitt

Stefan Löfven, Sveriges statsminis­ter

skyddsåtgä­rder på serverings­ställen förlängs med fem månader. Den skulle ha upphört vid årsskiftet.

Folkhälsom­yndigheten föreslår även att reglerna för serverings­ställen skärps till högst åtta personer per sällskap.

– Vi är fortfarand­e mitt uppe i en kraftig pandemi. Det är viktigt att alla tar ett gemensamt och bättre ansvar för utveckling­en i landet, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

 ?? Bild: Amir Nabizadeh/tt ?? Stefan Löfven menar att för många brister och för mycket trängsel har rapportera­ts för många gånger på nattklubba­r.
Bild: Amir Nabizadeh/tt Stefan Löfven menar att för många brister och för mycket trängsel har rapportera­ts för många gånger på nattklubba­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden