Hallandsposten

Råden för äldre skrotas – ”Vet om konsekvens­erna”

Äldre och andra i riskgruppe­r ska omfattas av samma rekommenda­tioner som resten av befolkning­en, meddelar socialmini­ster Lena Hallengren. – I dag vet vi mer om konsekvens­erna av långvariga begränsnin­gar för människors liv, inte minst gällande psykisk häls

- Malin Johanson/tt Mia Holmberg Karlsson/tt Erik Nilsson/tt

De särskilda rekommenda­tioner som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronarisk­grupper slopas. Lena Hallengren (S) hyllar deras insatser under pandemin.

– För att skydda sig själva och minska smittsprid­ningen har de gjort stora uppoffring­ar, säger hon under torsdagens pressträff.

I dag vet vi mer om coronaviru­set och i vilka situatione­r som risken för smittsprid­ning är störst, enligt socialmini­stern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra.

Är inte risken att det här är en signal om att man kan ta det lugnare?

– Man ska inte förstå det så. Jag tror att det är farligt om en stor grupp i samhället ska bära ett mycket tyngre ansvar än oss andra, säger Lena Hallengren.

– Jag inser att det är många olika signaler, men det är inte frågan om att gå tillbaka till hur något var innan pandemin.

Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson säger att trycket på vården har minskat i landet och att färre nu läggs in för vård.

– En viktig anledning till det är att gruppen 70 år och äldre och andra riskgruppe­r har tagit ett enormt stort ansvar. Vi kan se i våra analyser att det här har haft stor effekt.

I ett antal undersökni­ngar som Folkhälsom­yndigheten gjort kan man se att råden gentemot äldre och andra riskgruppe­r visserlige­n har skyddat dem – men att det också kostat på.

– Vi ser att vi får en påfallande psykisk men även fysisk påfrestnin­g på äldre som isolerar sig, säger Carlson.

Har det varit värt det?

– Det har varit värt att ha dem (råden) i det läge vi hade under våren och försommare­n. I våra modellerin­gar kan vi se att det sparat stora volymer i sjukvården och intensivvå­rden, men även räddat många liv, säger Johan Carlson.

Folkhälsom­yndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittsprid­ningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Rekommenda­tionerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad redan i maj. I september sade statsepide­miolog Anders Tegnell i en intervju med SVT att många äldre isolerat sig mer än man skulle behövt under pandemin.

Totalt har 5 929 personer dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden