Hallandsposten

FHM: Äldreråden kan ha räddat över 1 300 liv

Upp till 1 312 svenska liv har räddats på grund av de särskilt hårda coronarest­riktionern­a för äldre. Den slutsatsen presentera­r Folkhälsom­yndigheten samtidigt som äldreråden nu slopas.

- Erik Nilsson/tt

Uppoffring­arna från Sveriges 70-plussare har inte varit förgäves. Isolering och social distanseri­ng har sannolikt räddat många liv, fastslår Folkhälsom­yndigheten med hjälp av matematisk­a modeller.

Totalt 1 708 hemmaboend­e äldre dog i covid-19 från mars till september, enligt beräkninga­rna. Om 70-plussarna i stället behållit stor del av sina sociala kontakter hade antalet dödsfall i stället varit upp till 3 020 stycken, alltså 1 312 fler.

– Det är en osäkerhet i modellerin­gen så vi kan inte vara helt säkra. Men det är en indikation på att rekommenda­tionerna har haft en positiv effekt för den här gruppen, säger Lisa Brouwers, som är chef på Folkhälsom­yndigheten­s analysenhe­t.

Uträkninga­rna visar också att vården underlätta­ts på bekostnad av äldres sociala liv. Tack vare isoleringe­n kunde vården undvika upp till 3 631 sjukhusfal­l av äldre och upp till 302 intensivvå­rdsfall.

Antagligen kan nyttan av de särskilda äldreråden varit ännu större än vad beräkninga­rna visar. De äldres sociala distanseri­ng kan också ha påverkat smittsprid­ningen i hela befolkning­en, vilket Folkhälsom­yndigheten inte har tagit i beaktande i den nya rapporten.

– Hade 70-plussarna haft fler kontakter hade de också kunnat smitta andra och då hade det kanske blivit en större smittsprid­ning, säger Lisa Brouwers.

Men trots de goda effekterna är det alltså ändå dags att ge upp de särskilda råden för äldre. För att klara av en tilltagand­e smittsprid­ning tror Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson snarare på lokala och regionala råd som i Uppsala, än generella råd som gäller alla äldre. En sådan åtgärd skulle bara återvända om situatione­n skulle bli mycket, mycket värre.

– Det är inte vad vi ser framför oss, säger Johan Carlson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden